ŞEHİRLERİN GELİŞİMİ İÇİN 18 UYGULAMASINDAN KAÇIŞ YOK!
Burdur’da Kanal 15’te her hafta Cuma akşamları canlı olarak yayınlanan, ilgiyle izlenen “Burdur’un Nabzı” programı 2024 Mart yerel seçimleri öncesinde “Fikir Meydanı” konseptiyle izleyicilerin karşısına çıkıyor.
Burdur şehir merkezi ile ilçelerdeki belediye başkanlığı rekabetinde adayların yarışından ziyade projelerin, teknik konuların kamuoyunda gündeme gelmesi için, dile getirilen teknik konuların adaylara ‘yol haritası, pusula olması için ‘Fikir Meydanı’ platformu oluşturan program yapımcısı Bilal Karasakal, Burdur’un önde gelen Haritacılarından Ahmet Şahan’ı konuk etti.
Kanal 15 ekranlarında Cuma akşamları yayınlanan Bilal Karasakal ve Kürşat Tuncel’in yer aldığı “Burdur’un Nabzı” Burdur’un imar konuları, imar planı ve revizyonu gibi konu başlıklarının yanı sıra kentin gelecek vizyonu Harita ve Kadastro Mühendisi Ahmet Şahan ile birlikte programda masaya yatırıldı.
Burdur şehir merkezinin imarının geçmişten bugüne değerlendirildiği programda, “olası deprem. kentsel dönüşüm, kooperatifleşme, 18 uygulamasının amacı , nasıl yapıldığı gibi” konular tartışıldı.
18 UYGULAMASI ZORUNLUYDU
Son yıllarda özellikle Burdur yerel gündemini, kamuoyunu meşgul eden 18 uygulaması hakkında da bilgi veren Şahan, “gelişen şehirlerde yeni yaşam alanları oluşturmak için 18 uygulamaları yapılır. Burdur’un da gelişim sahası, potansiyeli dikkate alındığında, imar planında Çevre yolu’ndan başlayan 35 metrelik yol, Bağlar Mahallesi’ndeki genişleme sahasıyla bütünleşecek. Söz konusu alanda 18 uygulaması ile eğitim, sağlık tesisleri her şey belirlenmişti. 18 uygulamasından belediyeler, belediye başkanları kaçamaz. 18 uygulamaları vatandaş ikna edildiğinde birebir görüşüldüğünde hem halkın hem kentin yararına olan geniş çaplı bir imar icraatıdır” diye konuştu.
İÇME SUYU SORUNU ÇÖZÜLDÜĞÜNDE İNSUYU BÖLGESİ DE İMARA AÇILABİLİR
Ahmet Şahan, özellikle son yıllarda Üniversite Yerleşkesinin yer aldığı Örtülü bölgesinin şehir ile bütünleşmesi, yol ekonomisinin gelişmesi ile ilgili öneriler hakkında da; “eğerki Burdur içme suyu ihtiyacı başka bir bölgeden temin edilir, bu havza içme suyu için kullanılmaz ise İnsuyu bölgesi imara açılabilir. Bu alanda şu ana kadar imara açılmamasının nedeni Burdur içme suyu kuyularının bu bölgede olması. Yapılaşma ile su havzasının kirleneceği için yıllardır bu alan imara açılmamakta. Yine yol ekonomisi anlamında NATO yolu kenarında daha önce imar çalışmasında iş yerleri belirlendi, bu güzergahta yatırımcı yatırım yapabilir, ancak yerler şahsın. Bu alanda kamu’ya ait bir alan yer almıyor. İmar planında öyle söylenildiği gibi yol ekonomisine, ticari alanlara engel yok” şeklinde konuştu.