Mermer İhracatında büyük düşüş

BURDUR Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ) Başkanı Nasuh Ekinci, 2020 yılının ilk altı ayında yapılan Maden Ürünleri İhracatında büyük düşüş yaşandığını söyledi.

Sektördeki gelişmeleri Yeni Gün Gazetesine değerlendiren Ekinci 2020 yılının ilk altı ayında 51 milyon 411 bin 040 Dolarlık bir ihracat gerçekleştiğini, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,66 daha düşük olduğunu geçen yılın ilk altı ayında bu rakamın 71 milyon 067 bin 360 dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.
Ekinci Burdur’un 2019 yılının ilk altı ayında gerçekleşen genel ihracatının ise 89 milyon 193 bin 970 dolar iken bu rakamın 2020 yılının aynı döneminde yüzde 16,70’lik düşüşle 74 milyon 294 bin 570 dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Mermer sektörünün Burdur ekonomisinin lokomotif sektörü olduğunu kaydeden Ekinci “çünkü Burdur’un ihracatının yüzde 83’lük kısmını Doğaltaş ve Mermer Sektörü yapmaktadır. Bu sektör 10 binden fazla insana istihdam sağlamıştır. 200’ün üzerinde mermer ocağı faaliyettedir, fakat koronavirüs Burdur’u çok derinden etkiledi. Rakamlar bunu zaten ortaya koyuyor. 2019 yılının ilk altı aylık diliminde 71 milyon 067 bin 360 Dolarlık bir ihracaat gerçekleştirmişken bu yılın ilk altı aylık döneminde bu rakam yüzde 27,66’lık düşüşle 51 milyon 411 bin 040 dolar olarak gerçekleşti. Bu durum hem çalışanlarımızı, hem sektöre dolaylı olarak hizmet verenleri de olumsuz etkiledi. Yatırımcı bu sektöre endişeyle bakmaya başladı” dedi.

Burdur’un ihracatının yüzde 95’lik kısmını Çin’e yaptığını aktaran Ekinci “görüştüğüm Çin’deki bir iş ortağımız pandemi dolayısıyla inşaat sektörünün ciddi oranda durduğunu Haziran sonu itibariyle yeni yeni canlanmaya başladığını ama bu yıl mermer sektöründe canlanma beklenmediğini söyledi” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Fuarların ya ertelendiğini ya da iptal edildiğini anlatan Ekinci “bizim sektörde ciddi moralsizlik var. Bu sektör çok iyi gitmiyor. Mermer sektörü bir çok yasal zorluklar yaşıyor ve pandemi ile birlikte bu iyice derinleşti. Sektörün nakit akışı tamamen bozuldu. Buna bağlı olarak bir çok işyerinde insanlar işsiz kaldı. Ellerindeki mallar satılmadı, stokta bekliyor. Bizim sektörün ruhsat, izin ve cezai yaptırımlarla ilgili sıkıntılar sürüyor. Ruhsatlar zamanında alınamıyor. Devletten Orman arazileri ile ilgili kira bedelleri çok yüksek. Bu rakamları girişimciler ödeyemez hale geldiler. Bunun yanısıra krediler ve kredilerin taksitleri de ödenemiyor. Bu noktada köklü bir çözüm bekliyoruz. Sektörde görüştüğüm önemli işadamlarının Devletten uzun vadeli ve ciddi bir yapılandırma talebi var.

Eğer bu gerçekleşirse, devletin kiralama ücretleri düşürülürse, cezai işlemlerin, vergi resim ve harçların aşağıya doğru çekilmesi sektörde yeni girişimcilerin artmasına sebep olacaktır.”