MAKÜ’DEN ÖĞRENCİLERE “ZİRVELER NE BEKLER” SÖYLEŞİSİ

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Genç Liderler Topluluğu tarafından, İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Yalçıntaş’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Zirveler Ne Bekler?’ söyleşisi gerçekleştirildi.

 

Söyleşiye Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Kayalar, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ali Murat Alparslan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan söyleşinin açılış konuşmasını İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Kayalar yaptı. Kayalar konuşmasında Doç. Dr. Yalçıntaş’a katılımlarından dolayı teşekkür ederek tecrübelerinden yararlanacak olmalarının mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Konuşmasına dünyanın en yüksek dağı olan Everest dağından örnekler vererek başlayan Doç. Dr. Murat Yalçıntaş ise “Siz dağa tırmanırken çok zorlanıyorsunuz. Özellikle yüksek irtifa dağcılıkta 3500-4000 metreyi geçtiğiniz zaman iki, üç tane şey olmaya başlıyor. Bunlardan birincisi oksijen azalıyor, 4000 metrenin üstünde oksijen deniz seviyesinin yarısı kadar. Dolayısıyla nefes alamamaya başlıyorsunuz. Ve her attığınız adım çok zor hale gelmeye başlıyor nefes nefese kalıyorsunuz. İki yukarı doğru tırmandığınızı düşünün sırtınızda çantanız var. İçinde bütün malzemeler var. Hava zaten soğuk bide genelde yukarıdan aşağıya bir sert ve soğuk bir rüzgârda eser nefeste alamazsınız. Yavaş yavaş yukarı doğru çıkarsınız. Bunu becerebilmeniz için aynı hayatta olduğu gibi iki tane şeye ihtiyacınız var. Birincisi elbette birazcık hazırlıklı olmanız lazım fiziken biraz antrenman yapmış olmanız lazım. Dağ nedir nasıl beslenmeniz lazım bunları biliyor olmanız lazım ama çok daha önemlisi fikir olarak, akıl olarak, düşünce olarak, inanç olarak hazır olmanız lazım. Çünkü eğer aklınız sizi devam ettirmezse aklınız size devam et demezse o yükseklikte o zorlukta ne kadar güçlü olursanız olun ne kadar iyi kaslarınız olursa olsun ne kadar antrenman yapmış olursanız olun yukarıya devam etmenize imkân yok. Minik bebek adımlarıyla devam ediyorsunuz aynı hayatta da böyle insanın karşısına zorluklar çıkıyor. Hayat kolay bir şey değil mezun olduktan sonra daha iyi göreceksiniz. Hayat hakikaten zor. Biz hayatta yürürken aynı dağdaki gibi karşıdan rüzgâr esecek aynı dağda olduğu gibi sırtınızda bir yük olacak aynı dağda olduğu gibi minik adımlarla hedefinize doğru yürüyeceksiniz.” şeklinde konuşarak öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Söyleşinin sonunda Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Doç. Dr. Murat Yalçıntaş’a teşekkür belgesini takdim etti.