MAKÜ’DE ULUSLARARASI KONGRE
5. Uluslararası Malzemeler ve Polimerler Ortak Bilim Kongresi (ISCMP 2021) Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde (MAKÜ) gerçekleştiriliyor.
Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirilen kongrenin açılış oturumuna Burdur Valisi Ali Arslantaş, Milletvekili Bayram Özçelik, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Mustafa Güder, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler ve Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Rusya’daki üniversitelerin Rektör ve Rektör Yardımcıları, davetliler ve akademisyenler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kongrede MAKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Halk Oyunları Ekibi tarafından halk oyunu gösterisi sunuldu.
Kongrenin açılış konuşmasını Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı MAKÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Gürsoy yaptı. Prof. Dr. Gürsoy yaptığı konuşmasında; “Malzeme bilimi ve teknolojisi ile ilgili bilimsel gelişmeleri geniş bir paydaş kitlesi ile paylaşmak amacıyla düzenlenen Uluslararası Malzemeler ve Polimerler Ortak Bilim Kongresi (ISCMP), 2017 yılından bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Kongrenin beşincisi (ISCMP 2021), Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başta Kimyagerler Derneği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Kalkandelen Üniversitesi (Kuzey Makedonya), Priştine Üniversitesi (Kosova) ve Tunus Kimya Derneği katkılarıyla yapılmaktadır. Katkılarından dolayı herkese teşekkür eder kongrenin güzel sonuçlar vermesini temenni ederim.” dedi.
Daha sonra kongre kurucusu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Oral da bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Oral, konuşmasında; “Üniversitemizin katkılarıyla hazırladığımız 5. Uluslararası Malzemeler ve Polimerler Ortak Bilim Kongresi’ne (ISCMP) ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyuyorum. Kongremiz birçok ülkeden ortak akılları bir araya getirdi. Kongremizde çıkan sonuçlar ile ortak işbirlikleri ve çalışmalar yapma fırsatı da bulacağız. Katılımınız için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz yaptığı konuşmasında; “International Joint Science Congress of Polymers and Materials” (Uluslararası Malzemeler ve Polimerler Ortak Bilim Kongresi) Kongresinin 5’incisini Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde Burdur’da gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu kongre; 2017 yılından bu yana ülkemiz bilim insanları ile Balkan Üniversiteleri başta olmak üzere farklı ülkelerden bilim insanlarının katılımlarıyla Makedonya, Arnavutluk ve Kosova gibi farklı Balkan ülkelerinde düzenlenmiş, bilimsel katkısı ve iş birliği düzlemleri açısından oldukça önemli bir kongre. Ülkemizin ileri gelen derneklerinden Kimyagerler Derneği ile öncelikle Balkan coğrafyasında bulunan üniversiteler, araştırmacılar ve ilgili kurumlar ile iş birliklerinin geliştirilmesini önceleyen kongre, aynı zamanda ülkemizin Balkanlardaki tanıtım ve etkinliğinin özellikle de bilimsel alanlarda tanınırlığının arttırılmasını hedeflemekte. Bilindiği gibi ülkemiz ve Balkan ülkeleri halkları arasında tarihsel ve son derece güçlü bağlar bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ilkini 2010 yılında İstanbul’da gerçekleştirdiği “Geleceği Birlikte İnşa Etmek” teması altında Balkan ülkeleriyle gerçekleştirilen zirvelerde mutabık kalınan konulardan birisi ülkemiz ve Balkan ülkeleri arasında bilimsel alandaki iş birliğinin geliştirilmesi hususudur. Buradan hareketle beşincisi üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan kongrenin temel amacı ülkemizin Balkan coğrafyasındaki hedef ve politikalarıyla uyumlu olarak Balkan ülkeleri ile bilim, eğitim ve kültür alanlarındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesidir. Kongre kapsamında aramızda bulunan; Arnavutluk’tan Tiran Üniversitesi, Elbasan Üniversitesi, İsmail Kemali Üniversitesi, İşkodra Üniversitesi, Arnavutluk Akdeniz Üniversitesi; Makedonya’dan Tetova Üniversitesi, Rusya’dan Don State Teknik Üniversitesi Rektörleri, Rektör Yardımcıları ve akademisyenlerine hoş geldiniz diyorum. Bu kongre kapsamında üniversitemiz ve ilgili üniversiteler arasındaki bilimsel, akademik ve kültürel işbirliklerinin başlatılması, geliştirilmesi ve genişletilmesi amacıyla çeşitli toplantılar gerçekleştireceğiz. Kongre süresince bir Rektörler Zirvesi yaparak iş birliklerini en üst düzeyde istişare edeceğiz. Tüm bunların yanında Avrupa ve dünyanın farklı ülkelerinden (Polonya, Hırvatistan, Letonya, Romanya, Makedonya, Kosova, Tunus, İran) üniversitemize gelen davetli konuşmacılarımız ve davetimizi kabul eden ancak sağlık sorunları nedeniyle aramıza katılamayan online olarak sunumlarını yapacak olan davetli konuşmacılarımız (İngiltere, İspanya, Sırbistan, Finlandiya) ve ülkemizin farklı üniversitelerinden üniversitemize gelen bilim insanları bilimsel iş birlikleri başlatma şansına sahip olacaklardır. Kongrenin bilim dünyasına katkı sunmasını ve iş birliklerimize vesile olmasını diler saygılar sunarım.” ifadelerini kullandı.
Rektör Korkmaz’ın konuşmalarından sonra Zoom uygulaması üzerinden uzaktan bağlantı ile Rusya Don State Teknik Üniversitesi (DSTU) Rektörü Prof. Dr. Besarion Meskhi konuşma yaptı. Prof. Dr. Besarion Meskhi konuşmasında; “5. Uluslararası Malzemeler ve Polimerler Ortak Bilim Kongresi’nin açılışında sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Bu zor zamanlarda önemli konuları tartışmak ve küresel sorunlara çözüm bulmak için farklı ülkelerden uzmanları bir araya getirmeyi başaran organizatörleri tebrik ediyorum. Güvenilir uzun süreli ortağımız Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin daveti üzerine bugünkü etkinliğe katılmak özellikle keyifli. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü, arkadaşım Prof. Dr. Adem Korkmaz’a da verimli işbirliğimizin gelişmesine katkılarından dolayı ayrıca teşekkür ederim. Üniversitemiz bu yıl ilk kez İngiliz Times Higher Education dergisine göre dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasına girdi. Türkiye Cumhuriyeti ile etkileşim, her zaman Don State Teknik Üniversitesi’nin uluslararasılaşma stratejisinin önemli alanlarından biri olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Sadece bilimsel ve araştırma çalışmaları açısından değil, aynı zamanda eğitim alanında da ortak faaliyetleri teşvik etme konusundaki istekliliğimizi vurgulamak isterim. Özellikle ortak eğitim programları ve akademik değişim üzerinde çalışmakla ilgileniyoruz. Rusya’nın güney kesimindeki en büyük teknik üniversitelerden biri olan DSTU, tıbbi kullanım için olanlar da dahil olmak üzere gelecek vaat eden yeni materyallerin araştırılmasını teşvik ediyor. Özellikle, Rusya Federasyonu Bilim ve Yüksek Eğitim Bakanlığı tarafından finanse edilen büyük proje çerçevesinde, yapay biyo uyumlu malzemelerden geliştirilmiş implant tasarımları geliştirmek için insan doku malzemelerinin özelliklerine ilişkin kapsamlı çalışmalar yürüttük. Araştırmacılar tarafından çözülen en zorlu problemlerden birinin, implantasyon için kullanılan yapay malzemelerin biyo uyumluluğunun matematiksel modellemesi olduğunu vurgulamak isterim. Ayrı bir notta, tıbbi malzemelerle çalışmak dışında, DSTU, Rusya’da ve yurtdışında pratik kullanım için yüksek teknolojili betonların ve yapı malzemelerinin bileşimlerinin geliştirilmesi konusunda aktif olarak araştırmalar yürütmektedir. Kongrenin tüm katılımcılarına başarılar diliyorum. Bu günlerde ortak çalışmaların, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunacak yeni, çığır açan çözümlere dönüşeceğine eminim.” dedi.
Konuşmalar sonrasında Tiran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Artan Hoxha, Tetova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Shefik Shehu, Elbasan Üniversitesi Rektörü Prof. Skender Topi, Arnavutluk Shkoder Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suzana Golemi, Arnavutluk İsmail Qemali Vlorë Üniversitesi Disiplinlerarası Çalışmalar Direktörü Dr. Eva Cipi, Arnavutluk Mediterranean Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ilir Hebovija’ya katılımlarından dolayı Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz tarafından plaket verildi.