MAKÜ’de Akademik Yıl Açılışı ve Biniş Giyme Töreni Yapıldı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) 2019-2020 Akademik Yıl Açılışı ve Biniş Giyme Töreni gerçekleştirildi.

Tören, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz’ın Atatürk Anıtına çelenk sunması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden tören, Rektör Korkmaz'ın açılış konuşması ile devam etti.

Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, konuşmasına “Yüz yüze eğitim için kapılarımızı açtık” diyerek başladı. İdarecilerden ve akademisyenlerden öğrencilere aşılama konusunda bilgilendirme yapılmasını ve ikna edilmesi konusunda destek istediğini söyleyen Rektör Korkmaz; “Uzun bir aradan sonra üniversitemiz kapılarını yüz yüze eğitim öğretime açtı. Zor bir 1.5 yıl geçirdik. Bütün insanlık bu zorluğu yaşadı. Bizler de özellikle ilk günden bugüne kadar yoğun bir çaba içerisinde olduk. Problemleri çözmek için inisiyatifler kullandık, sorumluluklar aldık. Mümkün olduğunca öğrencilerimizin mağdur olmaması için her türlü tedbiri aldık. Yer yer uygulama eğitimine öğrencilerimizi çağırdık. Zira oluşan boşluklar meslek hayatı boyunca telafi edilemez bunu da biliyoruz. Bugün de inşallah kapılarımızı öğrencilerimize tekrar açtık. Biraz neşelendik, heyecanımız arttı. İnşallah ilerleyen zamanlarda tekrar olumsuz önlemler almak zorunda kalmayız. Ben bu süreçte özellikle küresel salgın dönemi içerinde ortaya çıkan sorunların çözülmesinde inisiyatif alan Üniversite Senatomuza, üniversitede görev almış yöneticilerimize, akademik ve idari bütün personelimize teşekkür ediyorum. Zorlu bir dönemi geride bıraktık. Bundan sonra da yine bir dönem, belki birkaç dönem daha benzer önlemler çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

 

Gençlerimizle diyaloğa geçelim. PCR yapma noktasında onları özellikle aşılanması konusunda ikna edelim

Rektör Korkmaz konuşmasının devamında; “Öğrencilerimiz uzun aradan sonra eğitim öğretime tekrar başladılar. Onları anlamak lazım. Aileleri çocuklarını bizlere emanet etti, toplum gençleri bize emanet etti, devlet gençleri bize emanet etti. Bu emanete iyi sahip çıkmamız lazım. Onları yetiştirirken sadece onların bilgi birikimlerine emek vermek yeterli olmayacaktır. Onların kişisel gelişimlerine de katkı verecek daha çok davranışsal eğitimi de onlardan esirgemememiz gerekiyor. Sevgili yöneticilerimiz, akademisyenlerimiz, gençlerimizle öğrencilerimizle diyaloğa geçerken dikkatli olalım, evet onların elbette hataları olacaktır. Zaten eğitim dönemi bir anlamda bu hataların telafi edildiği bir dönemdir. Burada onların hatalarına ağır bedeller ödeterek kendilerine, milletine, devletine küsmelerine asla müsaade etmeyelim. Hatalarını onlara hatırlatalım ama telafi edebilecekleri hatalarını, yanlışlarını son nokta olduğunu kendilerine hatırlatalım. Hayata atıldıktan sonraki yapacakları hataların kendilerine bedellerinin ağır olduğunu onlara anlatalım. Ama burada daha affedici, daha sıcak yaklaşalım. Burası bir aile. Bu çocuklar üniversitemizin varlık sebebi. 2021-2022 Akademik Yılımızın üniversitemize, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.  

Toplam 152 Akademisyen Binişlerini Giydi

Akademik Yıl Açılış Töreni Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirilen Biniş Giyme Töreni ve Yeni Akademik Yıl Açılış Resepsiyonu ile devam etti.

Törene, Vali Ali Arslantaş, Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik, Dr. Mehmet Göker, 58. Piyade Komando Eğitim Alay Komutanı P. Kıd. Albay Yavuz Çankaya, İl Jandarma Komutanı J. Albay Mustafa Güder, Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Başgül, Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, Adalet Komisyonu Başkanı Hacı Süleyman Arslan, Baro Başkanı Ramazan Gedik, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Siyasi Parti ve STK Temsilcileri, MAKÜ yönetimi, akademik ve idari personel katıldı.

 

Açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz yaptı. Rektör Korkmaz konuşmasında; “Küresel salgın dolayısı ile biniş törenlerimizi yapamadık. Bugün yaklaşık 150 akademik personelimiz yükselmelerini tamamlayarak gücümüze güç kattılar. Üniversitemizde bugün itibari ile 124 Profesör, 118 Doçent, 293 Doktor Öğretim Üyesi, 328 Öğretim Görevlisi, 163 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 1026 akademik personelimiz bulunmakta.

 

Burdur Mehmet Akif Ersoy üniversitesi, üstlendiği sorumluluklarının bilincinde olarak, son altı yılda sağlıklı, tutarlı ve çevresiyle uyumlu bir politika ortaya koydu. Mevcut durumda 1000’in üzerindeki öğretim elemanı kapasitesiyle, klasik sorumluluklarının ötesine geçerek, içinde yaşadığı toplumun ihtiyaçlarını da dikkate alan akademik, sosyal ve bölgesel kalkınmaya odaklı onlarca proje üretti. Özellikle tarım ve hayvancılık alanında ihtisas üniversite olma irademiz Cumhurbaşkanlığı ve YÖK nezdinde karşılık buldu. Bu alanda akademisyenlerimizi ve akademik birimlerimizi yüksek düzeyde destekledik. Şimdi geliştirilen inovatif ürünlerle bunun karşılığını alıyoruz.

 

Eğitim, uygulama ve sektör iş birliğini merkeze alan yeni bir anlayış inşa ederek güçlü bir dönüşüm perspektifi ortaya koyduk. Modern uygulama çiftliğimiz bütün işletmeleriyle faaliyete başladı ve 20’den fazla ürününü kamuoyuna sundu. Bölgemizdeki diğer çiftlik ve sürülerin kalitesini geliştirmek adına kalite belgelendirme sistemi geliştirdik.

3000’nin üstünde çiftçiye 8 başlıkta eğitimler verdik. Hayvan hastalığı tanı kitleri geliştirdik. Özel bir mikroskop geliştirdik. Özel bir yazılımla çiftlik izleme sistemi geliştirdik. Topal hayvanlar için hem tanı sensörleri hem de yürüteçler ürettik. Bunların dışında onlarca proje faaliyetlerine devam ediyoruz.  Şehrimize ve bölgemize katkımız sadece tarım ve hayvancılık düzeyinde olmadı. Bu destekler sadece hayvancılık alanı ile de sınırlı kalmadı. Burdur İl Gelişim Planımız çerçevesinde turizm ve spor alanlarında kapasitemizi sahaya sevk ettik” dedi.

 

Burdur’u Hem Türkiye Hem de Dünya Ölçeğinde Bilinen Bir İl Konumuna Getirmeyi Amaçlıyoruz

Rektör Korkmaz konuşmasının devamında; “Bu üniversite, bölgesindeki sorunları kendine dert edinen bir üniversite, bu üniversite; akademinin yerleşke duvarlarının dışına taştığı bir üniversite, bu üniversite, proje bazlı yaklaşımları ile içinde yaşadığı şehrinde yeni sektörler oluşturmuş bir üniversite, bu üniversite, öğretim elemanlarının sürekli yeni ürün ve hizmet geliştirmek için sahada olduğu, çizmesini giyerek köy köy gezdiği bir üniversite, bu üniversite, 3 +1, 6+2, 7+1 uygulamalı eğitimlerine ilave olarak, 365 gün uygulamalı eğitimi yaşatmayı amaçlayan ve özgün bir uygulama eğitim modelini planlayan bir üniversite, bu üniversite öğrencilerinin kişisel gelişimleri adına eş zamanlı bir okul olan “Kariyer Okulunu” hayata geçirmiş bir üniversite, bu üniversite artık akademisyeni ve idari personeli için sosyal ve sportif yaşam alanları oluşturmuş, personelinin yönetimden güven duyduğu ve mutlu olduğu bir üniversite.

 

Kendimi böyle bir akademik ve idari kadro ile çalıştığım için hep çok şanslı hissediyorum: Buradan tekrar yol arkadaşlığı yaptığım tüm mesai arkadaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum ve MAKÜ’lü olmanın ayrıcalık olduğunu hissediyor, herkesi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker bir konuşma yaptı. Göker konuşmasında üniversite öğrencilerine müjdeli haber verdi.

Milletvekili Göker konuşmasında; “Akademik hayatınızın yeni bir dönemine adım attığınız bu günde bilime verdiğiniz katkı ve üniversitemize verdiğiniz güç için hepinize minnet duygularımı ve saygılarımı iletiyorum. Belediye Başkanımız bugün bir mazereti nedeniyle toplantıya katılamadı. Sizlere müjdeli haberi vermek de bana düştü. Yarından itibaren kendisinin katkılarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesinden temin ettiğimiz otobüsler ile öğrencilerimizin üniversitemize ücretsiz transferi başlayacak. Bu da Belediye Başkanımızın sizlere ve öğretime sunmuş olduğu bir katkı olarak yerini aldı. Bir hekim olarak pandemi hakkında uyarıda bulunmak istiyorum. Lütfen sınıflarımızda aşının ne denli önemli olduğunu, öğrencilerimizin bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini, aşılanmanın toplumsal bir sorun olduğunu ve duyarlılık olduğunu söylememiz lazım. Bir de sürekli gündemde olan genetiğimize müdahale edildiği yönündeki algı operasyonunda DNA ya müdahale edilemeyeceğini söyleyip bu konuda insanları rahatlatmamız gerektiğini bilimsel bir ortamda sizlerle paylaşmak istedim” diyerek yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını diledi.

Milletvekili Bayram Özçelik de bir konuşma yaparak; “2021-2022 Akademik yıl açılışında bu yılın Mehmet Akif Ersoy Üniversitemiz için, Burdur’umuz için, Türkiye’miz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. 2006 yılında kurulan üniversitemiz ilk kurulan 15 üniversitenin içerisinde en hızlı ve süratli bir şekilde yapılanmasını gerçekleştiren ve bu noktada Türkiye’de gözde üniversitelerin arasına giren ve birçok projede ayrıcalıklı olarak da ön plana çıkarılan bir üniversitemiz oldu. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi 2006 yılında hiçbir binanın olmadığı bu alanda bu şekildeki bir yapılanmanın gerçekleşmiş olması ülkemizdeki kaynakların ve bütçelerin üniversiteler için nasıl harcandığının en güzel örneklerinden biri olduğunu ifade etmek istiyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetimizin kuruluşunda Cumhuriyetin en önemli projelerinden birisini üniversitelerin Anadolu’ya yayılması, milletle iç içe olmasının en güzel örneklerinden birisi Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'dir” dedi.
Diş Hekimliği Fakültesine de değinen Özçelik; “Mesleğim olması hasebiyle Diş Hekimliği Fakültesi yatırım programına girmişti. Ama uzun süre ödenek ayıramamıştık, yatırıma alamamış idik. Çok kıymetli Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın yatırıma aldırması ve akabinde daha sonra da temel atma törenine bizzat gelmiş olmasıyla üniversitemizde yeni bir sağlık alanı açılmış oldu. İnşallah muvaffak olur isek, şu anda Burdur Gölü’nün kenarında Burkent’in altında yapılmakta olan 475 yatak kapasiteli hastanemizin Eğitim ve Araştırma Hastanesine döndürülmesi ile alakalı ön görüşmelerini yaptık ve bu konuda çalışmaları da süratle yapmaya devam edeceğiz. Eğitim öğretim yılı hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

Son konuşmayı Vali Ali Arslantaş yaptı. Vali Arslantaş konuşmasında; “Uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitimle başlayan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitemizin 2021-2022 Akademik Yılının üniversitemize, öğretim üyelerimize, öğrencilerimize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle sizlerle bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederken, bugün yeni unvanları dolayısıyla binişlerini giyecek bütün hocalarımızı tebrik ediyorum.

Yeni akademik yılın, sürekli gelişen, büyüyen ve şehrimize değer katan yapısıyla üniversitemiz için yeni başarılara kapı açmasını temenni ediyorum.

Toplumların gidişatına yön veren ve gerektiğinde rotasını belirleyen en önemli güç bilgidir. Bilginin üretildiği ve bilgi ile kendini yenileyebilme yeterliliklerinin oluştuğu yer olması, bilginin topluma yansıtıldığı birincil kaynak olması ve aynı zamanda milletlerin sosyo-ekonomik düzeyini yükseltmek için teknolojiyi ve sanatı izleme, üretme yeri olması nedeniyle üniversiteler, milletlerin can damarlarından birisi niteliğindedir.

İnanıyorum ki Mehmet Akif Ersoy Üniversitemiz, bilgi toplumunun gereksinimi olan teknoloji temelli ve yenilikçi araştırmalara ağırlık vererek, yerel, bölgesel ve ulusal ölçekte toplumun talep ve ihtiyaçlarını karşılayacak akademik çalışmaları sürdürmeye devam edecektir.

Bugün itibariyle 33 bine yakın öğrencimiz ilimizde eğitim hayatını sürdürecekler. Öncelikli olarak onlardan beklentimiz, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmaları ve ülkemizin refahı ve kalkınması için, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün göstermiş olduğu muasır medeniyetler hedefine ülkemizi taşımak için gece gündüz demeden çalışmaları ve bu doğrultuda kendilerini yetiştirmeleridir.

Bu vesileyle bir kez daha 2021 – 2022 Akademik Yılı’nın hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sayın Rektörümüz nezdinde, akademik ve idari personelimize, tüm çalışanlara, öğrencilerimize başarılarla dolu bir yıl diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından akademik aşama kaydeden 28 Profesör, 60 Doçent ve 64 Doktor Öğretim Üyesi binişlerini giyerek belgelerini Rektör Korkmaz’ın elinden aldılar.

Tören hatıra fotoğrafı çekilmesi ve kokteyl ile son buldu.