KURAKLIK FASULYE ÜRETİMİNİ DE VURDU: “VERİMDE YÜZDE 30 AZALMA VAR”

Türkiye’nin taze fasulye ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Burdur’da bu yıl üreticiler, fiyatlardan memnun. Kurak giden mevsim dolayısıyla verim kaybı yaşanmasına rağmen yüksek  fiyatlar üreticiyi mutlu etti.

Burdur merkeze bağlı İnsuyu bölgesinde 1990 yılında önce yaklaşık 1000 dekar arazide başlayan fasulye üretimi, bugün 15 bin dekar alana ulaştı. Türkiye’nin taze fasulye ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı bölgede temmuz ayı başında hasada başlayan üreticiler fiyatlardan memnun. Fasulye toptancı halinde 6-8 lira arasında satılıyor.

Çatağıl Köyü’nde 1990 yılından bu yana fasulye üretimi yaptığını anlatan 50 yaşındaki Ümmet Yeşilyurt, “Bu yıl kuraklık nedeniyle verimde yüzde 30’a yakın azalma var. Buna bağlı olarak bu bölgede hayvancılıkta var. Çiftçilerimizin çoğu mısır ve yoncaya yöneldi. Bu yıl fasulye ekilen arazide geçen yıla göre az. Fiyatlar geçen yıla göre biraz arttı. Girdi maliyetlerimizde artmasına rağmen geçen yıl 2,5-3 lira idi bu yıl 5,50 liradan 8.50 liraya kadar çıktı. Fiyatlardan memnunuz” dedi.

Ziya Sağlık (47) ise “Bu yıl hava kurak gittiğinden dolayı mahsul az, verim düşük ama şu an fiyatlardan memnunuz. 6 lira ile 8 lira arasında gidiyor. Geçen yıla göre kuraklık nedeniyle verim kaybı var” diye konuştu.

Bölgedeki çiftçilere yaklaşık 30 yıldır zirai danışmanlık yapan Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Demir “mesleğim icabı bu bölgedeki fasulye üretimini yakından takip ediyoruz. Bu yıl çok ekstrem bir yıl. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kuraklık başgösterdi. Çiftçilerimizi etkiledi. Bölgede hayvancılıkta yapılmakta. Bu yıl hayvanların yem bitkisi korkusundan dolayı silajlık mısıra yöneldi çiftçiler. Geçen yıla göre kıyaslandığında yaklaşık yüzde 30 civarında verim kaybı, yüzde 70’e yakın da fasulye üretiminden vazgeçme oldu. Üretim az olunca fiyatlar arttı. Geçen yıl fiyatlar 2.60 lira iken bu yıl yaklaşık 7 lira ortalama fiyat. 8.50 liraya kadar çıktığı da oldu. Maliyet artışlarına rağmen çiftçi bu fiyattan memnun. Özellikle gübre fiyatı, ilaç, mazot, işçilik ücretleri artmasına rağmen oluşan fiyat çiftçiyi memnun etti. Halen daha fasulye eken çiftçiler var. Bölge çiftçisi üretken, çalışkan bir çiftçi” ifadelerini kullandı.