Kur artışları beyaz eşya sektörünü de etkiledi

Yüksel Ticaret İşyeri Yetkilisi Çağan Türkan, 2021 yılında beyaz sektörünün durumunu, dövizdeki dalgalanmaları ve çip krizini gazetemize değerlendirdi.

Üretici fiyat endeksindeki yükseliş ve kur artışları beyaz eşya fiyatlarına da yansıdı. İşyeri Yetkilisi Çağan Türkan, 1 Ocak 2021’deki beyaz eşya fiyatlarının 1 Ocak 2022’de iki katına çıktığını, döviz kuruna bağlı fiyatlardaki yükselmeden dolayı yeni ev alanlar, 2022’de düğün yapacaklar alışverişlerini öne çektiğini belirtti. 2021 yılında beyaz eşya piyasasasının 6-7 oranında daraldığını söyledi. Sosyal medya tanıtımları nedeniyle satış hacimlerini mağaza özelinde 2021 yılında 10’luk bir büyüme gerçekleştirdiklerini aktardı. Beyaz eşya sektöründeki çip krizinin üretimleri etkilediğini ve bu durumun 2022’nin sonuna kadar süreceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Yüksel Ticaret İşyeri Yetkilisi Çağan Türkan açıklamasında;

“Ziraat mühendisiyim ama aile işletmesi olduğu için asıl işimiz olan beyaz eşya yani dayanıklı tüketim ürünleri ticareti yapıyoruz. 46. Yıldönümümüzdeyiz. 1989’den beri Kalekapı Caddesi’nde ticaret yapıyoruz. 17 Mayıs 2021’de ikinci mağazamızı açtık. Burası 4 katlı. Sıemens bayiisiyiz. Bunun dışında LG televizyoları, tefal, fakir gibi küçük ev aletlerinin bayiilekleri var bir e-ticaret yapıyoruz ama sıemens markası dışındaki diğer daha çok Avrupa markalarını satıyoruz.

2021 yılı normalde pazar Türkiye genelinde daraldı. Aşağı yukarı 6-7 oranında bir daralma yaşadı fakat biz mağaza özelinde ve ekonomik dalgalanmalara rağmen Burdur’da büyüdük. Aşağı yukarı 10 gibi adesel bir büyümemiz oldu. Pazar daralmasına rağmen biz büyümeyi başardık. Komşu şehirlere ticaretimiz arttı. Bunu da nasıl sağlıyoruz? Artık herkesin kullanımında olan sosyal medya uygulamalarıyla yaptığımız kampanyaları duyurarak oralardanda müşteri, tüketicileri Burdur’a çekiyoruz. Bu sayede de satış hacmimizi büyüttük.

2021 yılının ilk altı ayı salgın kısıtlamaları, kapanmalar nedeniyle kötüydü. İkinci 6 ayda bu açığıda kapatarak hele ki Eylül ayından başlayan bu dövizlerin yükselişiyle beraber tüketiciler 2022’ de düğün yapacaklar, yeni ev alanlar alışverişlerini öne çekti. Biz Haziran-Temmuz-Ağustos düğünlerinin beyaz eşya satışını gerçekleştirdik, Şu anda büyük bir çoğunluğu ödemesini yaptı. Bizim depomuzda bekliyor.

1 Ocak 2021 ile 1 Ocak 2022’yi yani 1 yılı baz alırsak ortalama iki katına çıktı fiyatlar. Gerçek enflasyon bu. Hem kovid salgını hem de küresel  hammadde krizinden dolayı fiyatlar yükseldi. Çip krizi üretimi çok olumsuz etkiliyor. Yani biz fabrikadan istediğimiz fabirkadan istediğimiz kadar ürün alamıyoruz. Çok sınırlı sayıda ürün geliyor.

Bu özellikle bulaşık makinelerinde var. Bizim hammadelerimizden birisi çelik. Dünyada çelik krizi var. Bundan dolayı da yeterli miktarda ürün arz edilemiyor. Bu 2022’nin sonuna kadarda devam edecek görünüyor.

Eylül’den sonra ortalama 40 gibi bir artış söz konusu oldu. Bireysel hane halkı tüketicisi alımları azalttı. Ürünler sürekli artması söz konusu olduğu için yeni ev alanlar ya da evlenecekler 2022’yi beklemeden 2021’in son çeyreğinde bu ihtiyaçlarını karşıladılar. Ocak ayında ticaret yarı yarıya düştü.

Artık her ay zam var. Bütün tüketicilerime şunu söylüyorum. Önümüzdeki 1,5 yıl içinde bid beyaz eşya ihtiyacınız olacaksa en doğru satın alma tarihi ilk konuştuğumuz zaman. Çünkühem fiyat artıyor hem de ürün olmuyor. Her bir fiyat değişecek.” Dedi.