KADERİNE TERK EDİLEN BURDUR GÖLÜ ÇÖLLEŞİYOR
Büyüklük açısından 200 kilometre kare yüzölçümüyle Türkiye'de 6'ncı sırada yer alan Burdur Gölü, kaderine terk edilmiş durumda. Çevrede bulunan mermer ocakları, göle akan dereler üzerine yapılan sulama barajları nedeniyle doğal su kaynakları tarafından beslenemeyen gölün tek yaşam kaynağı artık yağışlar.
Yaklaşık 300 bin kuşa ve endemik kuş türlerine, özellikle de dikkuyruk ördeklerinin yüzde 70’ine, ev sahipliği yapan göl çölleşiyor. Önceleri 144 çeşit kuşa yaşam alanı olan göl, bugünlerde sadece 25 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapabiliyor.
CHP'Lİ GÖKER: "GÖLÜMÜZ CAN ÇEKİŞİYOR"
TBMM İdare Amiri, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, gölde incelemelerde bulunarak, "Burdur Gölü'nün çekilmesi acı verici ve geri dönülmez boyutlara ulaşmış düzeyde. 2008 yılından bugüne 3 kez ilan edilen revizyon ve eylem planlarına rağmen hiçbir adım atılmaması neticisinde gölümüz can çekişiyor. Sizleri, buradan sesimize ses olmaya davet ediyorum" dedi.
"İKTİDAR, BURDUR GÖLÜ'NÜ KENDİ KADERİNE BIRAKTI"
Göker, "Ya Uzungöl'de olduğu gibi yapılaşmaya açtılar, ya Dipsiz Göl'de olduğu gibi suyunu çekip altın aradılar, ya da arkamda gördüğünüz Burdur Gölü gibi kendi haline bırakıp çekilmesini, kurumasını seyrettiler. 3 kez revize edilen eylem planına rağmen hiçbir girişimde bulunmayan mevcut iktidar, maalesef Burdur Gölü'nü kendi kaderine bıraktı" diye konuştu.
"GÖL YOKSA BURDUR YOK"
Burdur Gölü'nün artık geri dönüşü mümkün olmayan bir yolda kurumaya yüz tuttuğuna dikkat çeken Göker, "Sizlerden destek, sesimize ses olmanızı istiyorum. Göl yoksa Burdur yok, Burdur Gölü kurumasın" çağrısında bulundu.
GÖLÜ BESLEYEN SADECE YAĞIŞLAR
Burdur Gölü’nü akan dereler üzerine sulama amacıyla kurulan 22 baraj ve gölet, gölün beslenmesini engelliyor. Ayrıca çevrede bulunan taş ocakları da göle zarar veriyor ve yaşam kaynaklarını kurutuyor.
Gölü besleyen kaynaklar bir bir azalırken 2009 yılında Bozçay üzerine inşa edilen Karaçal Barajı, göle su akıntısını durdurunca geriye ise sadece gölü besleyecek yağışlar kalıyor.
EYLEM PLANI YÜRÜRLÜĞE GİREMEDİ
‘Burdur Gölü Alt Havzası Eylem Planı ve Genelgesi’, dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun imzasıyla 13 Kasım 2015’te yürürlüğe girmişti. Evsel atık su arıtma tesisi, katı atık bertaraf tesisi, zirai ve hayvancılık faaliyetleri kaynaklı kirlilik kontrolü, taş ocaklarının ve maden sahalarının rehabilite edilmesi ve havza su kalitesinin izlenmesi gibi önlemleri içeren planlamalar yer alıyordu.
CHP’li 23 milletvekili, 3 Kasım 2018 tarihinde ortak imza ile TBMM Başkanlığı’na Araştırma Önergesi vermişti. Önergede, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın hazırladığı eylem planının tam anlamıyla yürürlüğe girmediğini ifade edilmişti.