EŞELER YAYLASI İÇİN BİLİRKİŞİ KEŞFİ YAPILDI

Karamanlı, Tefenni, Yeşilova ile Denizli’nin Acıpayam ilçelerinin ortak dağı olan Eşeler Dağı’nın, Karamanlı sınırları içerisinde bulunan yaylasında faaliyet göstermek isteyen krom madeninin kapasite artırımı talebine karşı “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için açılan dava kapsamında bilirkişi keşfi yapıldı.
‘Eşeler Yaylama Dokunma Sivil İnisiyatifi’ tarafından, “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının iptali için Isparta 2’inci  İdare Mahkemesi’nde açılan Karamanlı Belediyesi ve Burdur Barosu da müdahil olduğu davanın keşfi  öncesi Karamanlı Belediye binası önünde düzenlenen basın açıklamasına; Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, AK Parti Karamanlı İlçe Başkanı Ömür Karakaya, İl Genel Meclisi Üyeleri, STK Temsilcileri , Belediye Meclisi üyeleri,   Prof. Dr. Mehmet Doğan Kantarcı, Eşeler Yaylama Dokunma Sivil İnisiyatifi üyeleri, Türkiye Ormancılar Derneği üyeleri ve Avukatı Kemal Aybek, Batı Akdeniz Ormancılar Derneği yönetimi, Kırsal Kalkındırma Derneği üyeleri, Salda Gölü Koruma Derneği üyeleri, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, Eşeler Yaylası’nda açılmak istenen krom madeninin faaliyetinin, belediye olarak girişimlerde bulunmaları ile askıya alındığını belirterek, Belediye, Burdur Barosu ve sivil inisiyatif üyelerinin şahsi olarak dava açması ile keşif heyetinin gelmesini sağladıklarını söyledi.
Vatandaşların yaylaları korumak için birlik ve beraberlik içerisinde olduğunu vurgulayan  Selimoğlu, “Biz inanıyoruz ki yaylamızda açılmak istenen krom madenini kesinlikle açtırmayacağız. Yaylamız bizim için, Karamanlımız için kırmızı çizgidir. Eşeler Yaylası sadece Karamanlı’nın değil, Tefenni, Yeşilova, Çavdır ve Denizli’nin Acıpayam havzasının su kaynağıdır. Ayrıca yaylamız bizim hem baraj havzasını beslemektedir hem de halkımızın kullandığı içme suyunun kaynağıdır. Onun için biz burada hukuk çerçevesinde tüm gücümüzle mücadele edeceğiz. Bu madeni kesinlikle açtırmayacağız.” diye konuştu.
Eşeler Yaylama Dokunma Sivil İnisiyatifi sözcüsü Dr. Ece Aynur Onur’da : “Bilimin işaret ettiği kuraklık kendisini gün be gün hissettirmektedir. Meteoroloji genel müdürlüğü verileri ilimizin çok ciddi bir kuraklık tehdidi ile karşı karşıya olduğunu göstermektedir. İçme ve tarımsal sulama için gerekli olan su bugün daha da kıymetli hale gelmiştir. Tarımsal sit alanı statüsü verilen “Karamanlı Büyük Ovası” hem sulu hem susuz tarım için Türkiye’nin en bereketli topraklarındandır. Açılan ve kapasite artışı istenen krom madeni ocaklarında büyük tonajlarda su kullanılma zorunluluğu vardır. Taahhüt edilen su miktarı bölgenin içme ve tarımsal sulama su ihtiyacından çok daha fazladır. Ayrıca, krom madenine verilecek suyun denetimi yapılmayacak ve kirleticiliği çok olacaktır.
Eşeler Dağı’nın suyu, öncelikle çevrede yaşayan insanların, mevcut bitkilerin ve hayvanların hakkıdır. Yaşadığımız büyük deprem felaketinde suyun ne kadar olmazsa olmaz ihtiyaç olduğunu yaşayarak gördük, görüyoruz.
Bizler biliyoruz ki; bireysel çıkarlar ve para kazanma hırsı, asla ve hiçbir zaman toplumsal çıkarların üstünde olamaz ve olmamalı. İsteğimiz; toplumsal çıkarların ön planda tutularak en kısa zamanda yürütmenin durdurulması, verilen karardan dönülmesi ve iptal edilmesidir.” dedi.
Daha sonra bilirkişi heyeti, Eşeler Yaylası’ndaki söz konusu maden sahasında incelemelerde bulundu.
Burada yapılan incelemeye, Burdur Barosu Başkanı Ramazan Gedik ve Burdur Barosu Avukatlarından Nazlı Oral, Karamanlı Belediyesi Başkanı Fatih Selimoğlu ve Belediye avukatı Serap Candoğan, sivil inisiyatifi üyeleri, sivil toplum örgüt ve kuruluşları, dernekler, davacı şahıslar, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar hazır bulundu.
İncelemeler kapsamında heyet, avukatlardan ve seçilen temsilcilerden bilgi aldı. Alandaki su kaynakları, yüzey suları, meralık alanlar, endemik bitkiler ve çobanların yaşam alanları tespit edildi.
Jandarma birliklerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı bölgede, vatandaşlar, ellerinde; “Dağımız, gölümüz bize emanettir, dokunma”, Eşeler Dağı Salda Gölü’nün su kaynağıdır”, “Salda Gölü’nün korunması için Eşeler Dağı da korunmalı”, “Havama, suyuma, dağıma, gölüme dokunma”, “Siz talanı biz yaşamı savunacağız” ve “Birlikten güç doğar” yazılı pankartlar taşıdı.