CHP Burdur Milletvekili İzzet AKBULUT Yaşanan Kuraklığı Sordu

- Üretici Desteklenmezse Tarlalar Boş Kalacak..

- Verimlilik Yarı Yarıya Düştü..

- Burdurlu Çiftçi Hem Maliyetle Hem de Kuraklıkla Mücadele Ediyor…

 

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut Burdur Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI’ya İl genelinde yaşanan kuraklıkla ilgili soru önergesi verdi.

         Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2023-2024 yılı su istatistiklerinde Burdur ilinde Şubat-Nisan döneminde ciddi kuraklık verileri gözlemlendiğini belirten CHP’li Vekil; “TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın güncel raporunda bahsettiği üzere; meteorolojik kuraklık sırasıyla tarımsal kuraklık ve hidrolojik kuraklığın habercisidir ve meteorolojik kuraklığın ne zaman biteceği belli değildir.” Dedi.

         2024 yılı nisan ayı yağışlarının geçen yıla göre Burdur ilinde ortalama 70 azaldığının altını çizen Akbulut; “Yaşanan kuraklık nedeniyle tarımsal üretim kalemlerinde verim kaybı, hayvancılıkta yem sıkıntısı ve bunlara bağlı olarak gıda fiyatlarında artış meydana gelecektir.” dedi.

Bölgemizde yüksek derecede ekimi yapılan tahıllar, yem bitkileri, endüstri bitkileri, baklagiller ve yumru bitkilerden hasadı başlayanların, kuraklık nedeniyle geçen yıla göre verimliliğinin 50-60 oranında düştüğünü söyleyen CHP’li Akbulut; “ Çiftçilerimiz ülke çapındaki yüksek girdi maliyetleriyle mücadele ederken Burdurlu çiftçimiz bunlarla beraber bir de kuraklıkla mücadele etmeye çalışmaktadır. Kuraklık nedeniyle üreticilerimizi destekleyen bir program geliştirilmediği taktirde önümüzdeki yıl tarlaların bir çoğu boş kalacaktır” Dedi.

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi;

1-      Burdur ili “Kuraklık Doğal Afet Bölgesi”  ilan edilecek midir?

2-      Kuraklıktan etkilenen bölgeler için bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

3-      Tarımsal üretimde teknolojik yeniliklerle birlikte sürdürülebilir bir uygulama yöntemi planlanmakta mıdır?

4-      Kuraklık sebebiyle verim kaybı yaşayan çiftçilerimiz için bir mali destek programı uygulanacak mıdır?

5-      Kuraklık nedeniyle borçlarını ödeyemeyen çiftçilerimize destek sağlanacak mıdır?

6-      Kuraklık sebebiyle Burdur ilinde  Arpa ve Buğday üretimindeki verim düşüklüğü nedeniyle bir araştırmanız var mıdır?