BUTSO Başkanı Keyik’ten ‘Esnaf’ çıkışı: “Tedbirlerle birlikte Üniversite açılmalı”
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) yönetim kurulu başkanı Yusuf Keyik, 15 Eylül 2020 Salı günü yaptığı yazılı açıklamada Burdur ekonomisini özellikle de esnafı yakından ilgilendiren Üniversitelerin açılması konusundaki talepleri dile getirdi. Bilindiği gibi; koronavirüs salgın süreci, kovid-19 vakaları nedeniyle geçtiğimiz Mart ayından bu yana Üniversitelerde yüz yüze eğitim yerine korona tedbirleri kapsamında ‘Uzaktan Eğitim’ tercih ediliyor. Yaz tatilinin ardından güz döneminde de salgın tehtidi nedeniyle pekçok Üniversitenin sonbaharı da uzaktan eğitim ile geçirme kararı anadoluda esnafı endişelendiren konu başlıklarından biri… Burdur’da da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin (MAKÜ) güz döneminde uzaktan eğitim seçeneğini sürdürme eğilimini güçlü bir olasılık olması esnafları, sivil toplum kuruluşlarını endişelendiriyor.
Geçtiğimiz günlerde Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Metin Sipahi’nin yaptığı açıklamanın ardından esnafın örgütlü güçlerinden Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik’de bir çıkış yaparak alınacak etkin tedbirlerle Üniversite’nin açılması gerektiğini vurguladı.
BUTSO’dan konu hakkında yapılan açıklama şöyle:
“FAKÜLTE VE YÜKSEKOKULLARIMIZ TEDBİRLER KAPSAMINDA AÇILMALIDIR”
Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, COVİD-19 salgını nedeniyle Burdur genelindeki fakülte ve yüksekokulların tedbirlerin alınarak eğitim-öğretime başlamasından yana olduklarını söyledi.
Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik: “İlimiz genelindeki Mehmet Akif Ersoy Üniversitemizin (MAKÜ) fakülte ve yüksekokulları şehir ekonomimize çok yüksek katma değer sağlamaktadır. Üniversitelerin açılmaması durumunda şehir ekonomimiz ve özellikle hizmet sektörü olumsuz etkilenmeye devam edecektir” dedi.
Gelir Kaybı Yaşandı
Burdur’da hizmet sektörü başta olmak üzere birçok sektörün üniversitelerin öğretime başlamaması nedeniyle gelir kaybı yaşadığına dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanımız Yusuf Keyik; “ İlimizde hizmet sektörü başta olmak üzere diğer sektörlerimiz de COVİD-19 salgını sebebiyle yılın ilk yarısında zor günler yaşadı. Üniversitelerimizin erken kapanması sebebiyle özel yurtlar, apartlar, kuaförler, kafeler ve lokantalar kısacası hizmet sektöründeki firmalar, inşaat sektörü, mobilya sektörü, nakliye ve lojistik sektörleri gelir kaybı ve mağduriyetler yaşadı. İlimiz genelinde yeni dönemde de uzaktan eğitim yapılması tüccarımızın ve esnafımızın kayıplarının devamına neden olacaktır. Ağırlıklı olarak üniversite öğrencilerine yönelik hizmet veren iş yerlerin kapanma noktasına gelmemesi için sağlık tedbirlerinin alınarak üniversitelerin eğitim- öğretime başlaması veya işletmelerimizin ticari faaliyetlerini sürdürebilmesi için yeni destekler sağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Şehir ekonomisinin oluşmasında öğrencilerin aylık harcamaları
Üniversitelerin uzaktan eğitim vermeleri sebebiyle COVİD-19 salgını sonrasında işletmelerini güçlükle ayakta tutan firmaları daha da zor günler beklediğini vurgulayan Başkanımız Yusuf Keyik, “Şehir ekonomisinin çarklarından olan hizmet sektöründeki firmaların faaliyetlerini sürdürebilmeleri de üniversitelerimizin varlığı büyük önem taşıyor. Çünkü şehrimizde öğrenim gören her bir üniversite öğrencisinin aylık harcamalarını düşündüğümüzde ortaya büyük bir hacim çıkıyor. Böylesi yüksek katma değer kaybı şehir ekonomimizi hayati derecede tehdit ediyor. Üniversitelerimizin karar alırken bu durumları gözden geçirmesi ve tüm tedbirlerin alınarak eğitim ve öğretimin başlatılmasını talep etmelerini dileriz” diye konuştu.
“Turizmden sonra üniversiteler de bacasız sanayi oldu”
Başkanı Yusuf Keyik açıklamasının son bölümünde şunları söyledi: “Tüketimin olmazsa üretimden de bahsedilemez. Bu konudaki arz talep dengesinin oluşması ve sağlanması için üniversiteler önem taşımaktadır. Üniversiteler, genel olarak ülkenin, özel olarak da bulunduğu kentin sosyoekonomik gelişmesini sağlayan faktörlerin en önemli aktörlerinden birisidir. Özellikle küçük ve orta ölçekli şehirlerin ekonomilerinin tüketime dayalı ve hizmet sektörü odaklı olmaları, bu şehirlerdeki üniversitelerin ve bu üniversite öğrenci sayılarının giderek daha fazla önem kazanmasına neden olmuştur. Turizm sektörü için kullanılan “bacasız sanayi” tabiri şimdilerde üniversiteler için kullanılmaktadır. İlimizde de gün geçtikçe yıldızı parlayan üniversitemizin bulunması, nüfusu daha az ilçelerimizde dahi meslek yüksekokullarının açılması, il ve ilçe ekonomimizin canlandırılması için fırsat niteliğindedir. Sürükleyici bir sanayi sektörünün olmadığı bir kentin ekonomik gelişmesinde üniversitenin ancak tamamlayıcı bir rolünün olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla başta Sayın Rektörümüz olmak üzere tüm senato üyelerinin bu yönde karar almaları bizleri mutlu ve umutlu edecektir. Şimdiden Burdur halkı adına teşekkürlerimi sunuyorum.”