BURDURLU İKİ ARKADAŞ DÜNYADA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Burdurlu Makine Mühendisi Mustafa Kuzu ve Ultraviyole Teknolojisi alanında çalışan arkadaşı Uğur Özdemir geliştirdikleri sistemle süt toplama tanklarında kimyasal madde kullanmadan sterilizasyon yapan özel tasarım cihaz üretti. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Mezunu Mustafa Kuzu (30) ve arkadaşı Ultraviyole teknolojisi alanında 10 yıldır çalışan Uğur Özdemir (34) geliştirdikleri teknoloji ile süt tanklarının ve güğümlerinin iç yüzeyini yıkayıp sterilize ederek bakteri ve virüslerin tamamını yok ediyor. 

Üretimini yaptıkları süt soğutma tankı sterilizasyon cihazı (QSS) ve süt güğümü sterilizasyon cihazı (MC-9) hiç kimyasal kullanmadan sadece basınçlı su ve uv teknolojisi ile yüzde 100 sterilizasyonunu ve yıkamasını gerçekleştirmekte. 

Mustafa Kuzu; “Üretmiş olduğumuz cihazlarımız dezenfekte değil sterilize etmekte bunu özellikle belirtmek isterim. Cihazlarımız sterilizasyon işlemini tamamen otomasyon sistemiyle insan faktörüne dayalı olmadan yapar. QSS, otomasyon sistemi ile süt soğutma tanklarında  günde 3 kez sterilizasyon işlemi yapar ve süt girişine kadar tankın steril kalmasını sağlar. Burada en büyük avantajlarımızdan birisi kimyasal kullanımı olmamasıdır. QSS çevreci bir cihazdır ve tasarımı gereği piyasadaki süt soğutma tanklarına kolayca uygulanabilmektedir. Diğer cihazımız MC-9 süt güğümlerini yıkayıp sterilize etmektedir. MC-9 daki 9 hazne aynı anda çalışabildiği gibi ayrı ayrı da çalışabiliyor. Güğüm hazneye yerleştirildikten sonra sensör algılıyor, yıkama ve sterilizasyon işlemini çok kısa sürede gerçekleştiriyor ve güğümlerin içerisi yüzde yüz steril hale geliyor” dedi.

Piyasada bulunan süt güğümlerinin yeterli miktarda ve etkin bir şekilde yıkanıp sterilize edilemediğini farkettikleri için böyle bir sistemi ürettiklerini anlatan Kuzu şunları söyledi: “sütün çıkış noktası süt güğümleri ve daha sonra süt soğutma tankları olduğu için, bakteri yükünün burada düşürülmesinin süt kalitesine etkisinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Gıda alanında çok bilinen bir problem biyofilm tabaka oluşumudur. Biyofilm tabakanın fiziki müdahale olmadan temizliği pek mümkün değildir. Ama QSS ve MC-9 biyofilm tabakayı ilk kullanımda yok etmektedir. Piyasadaki süt soğutma tanklarına uygulayarak biyofilm tabakayı ilk uygulamada yok edebilmekteyiz.  Bu özelliği ile Dünyada ve Türkiye’de rakibi yoktur. Cihazımız süt teknolojisinde çığır açacak. Cihazlarımızda kullandığımız her parça özel olarak dizayn edilmiştir ve en büyük avantajımız cihazlarımız tak çalıştır sistemi ile basit soketlerle çalıştırılabilmektedir.”

Cihazın prototip üretiminin ve test aşamasının tamamlandığını seri üretime geçiş aşamasında olduklarını kaydeden Kuzu “Bu cihazın patentini aldık, dünyada ve Türkiye’de benzeri yok. Cihazımız Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Alet ve Makine Test Merkezi Müdürlüğü tarafından incelendi ve Burdur Gıda kontrol laboratuvarlarında yapılan incelemesinde 5.8 milyon bakteri çok kısa bir zamanda sıfıra düştü bu şekilde cihazımızın etkinliğini de ispatlamış olduk. Ve cihazlarımız TAMTEST raporunu almaya hak kazandı. Cihazımızın TKDK desteklerinde hibe alabilmesi için bu rapora ihtiyacı vardı. Biz bu raporu aldık. Kredi uygunluk belgelerini aldık.Ayrıca yerli üretim belgesine de başvurduk. Böylelikle teşvikler, hibeler, destekler artmış olacak ve cihazımıza çiftçimizin, vatandaşımızın ulaşımı çok kolay hale gelecek. Cihazımızı üreticilerimizin kullanımına sunduğumuz için mutluyuz. Ayrıca yurt dışına ihracı içinde görüşmelerimiz başladı. Bu cihazın Türk insanına ve sağlığa faydası olduğunu biliyoruz ve cihazın piyasada etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Cihazımızın kullanımı ile sütteki bakteri sayısının düştüğünü ve toplama sütün çiftlik sütü kalitesine ulaşacağını kaydeden Kuzu, “bu durum sütün hem işlenebilirliğini hem kalitesini artırmış olacak. Avrupa Birliği’nin istediği genel canlı sayısına, bakteri yüküne biz bu cihazlarla sütlerimizi getirmiş olacağız ve süt kalitemiz AB standartlarına uygun hale gelecek. Seri üretime geçtiğimiz zaman vardiya sistemi ile 100 kişiye kadar istihdam sağlamayı hedefliyoruz. İnsanlarımıza bu şekilde destek sağlayıp yeni bir sektör ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bu cihazların süt sektörüne süt kalitesine etkisi olacağını düşünüyoruz. Toplama sütleri çiftlik kalitesine getirecek bir sistemden bahsediyoruz. Sütlerin AB normlarına gelmesi ile AB ülkelerine süt ihracatının önü açılacaktır. Kaliteli süt kaliteli fiyata satılmaktadır. Biz burada bakteri yükünü düşürdüğümüz için sütün yağında bir azalma olmamakta ve düşük bakterili süt daha yüksek fiyata satılmaktadır. Böylece cihazımız çiftçiye de ekonomik katkı sağlayacaktır.” dedi.