Burdur tarımı dondan ağır darbe aldı

Burdur’da tarımsal üretimi derinden etkileyen yeni bir kriz kapıda. Kuraklıkla mücadele eden üreticiler, bu kez de Nisan ayında yaşanan ani don olaylarıyla ağır zararlar yaşadı. Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, üreticilerin hem kuraklığa hem de dondan kaynaklanan kayıplarla başa çıkabilmesi için kamu desteğine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Mart ayındaki sıcak havaların ardından Nisan’ın karla gelmesinin, meyve ve sebze üretimine resmen darbe vurduğunu ifade eden BTB Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, “Oysa üreticiler, Burdur başta olmak üzere birçok bölgede, kış aylarında yağışların yeterli seviyede olmadığı için Yağmur Dualarına çıkmaya başlamışlardı.

Tarımsal üretimde kuraklığa çare arayan üretici, bu kez de zirai don felaketiyle sarsıldı. Yaşanan bu durum tarım sektörünü yeni bir krize doğru itiyor. Üretimde yaşanan zarar, kısa sürede tüketimi de etkileyecek ve değişen fiyatlar kısa sürede tezgahlara yansıyacak. Kamunun ek desteklerle, bu süreci üreticinin ve tüketicinin en az zararla atlatacağı şekilde çözmesini bekliyoruz.” sözleriyle felaketin durumunu özetledi.

Bu zarar kamu desteği olmadan giderilmez

Türkiye Genelinde birçok meyve ve sebzeyle birlikte üreticisinin de boynunu büken zirai don felaketinin Burdur’da da etkisini gösterdiğini paylaşan BTB Başkanı Gündüzalp, “Burdur’da da zirai donun etkisini yaşadık. Özellikle şehrimizde üretimi yoğun olan ceviz, kiraz ve üzümlerimizle, daha kısıtlı alanlarda ekilen erik, badem, kayısı ağaçlarımızı ve erken ekimi yapılan sebzelerimizi don vurdu.

Üreticilerimiz ve üyelerimizle yaptığımız görüşmelerde, yağmurlarla ıslanan toprağın donun etkisiyle  yeni ekimi yapılan Şeker Pancarlarını da etkilediğini öğrendik. TARSİM Ekiplerinin don olayının yaşandığı bölgelerde çalışmalar yaptığını biliyoruz. Umarız üreticilerimiz en az zararla bu süreçten kurtulurlar.” dedi.

Üreticilerimizin bu sürecin yarattığı ekonomik kayıpları ve psikolojik tramvayı kamu desteği olmadan atlatamayacağını ifade eden Gündüzalp, “Ülkemizin son yıllarda yaşadığı en büyük zirai felaketlerden birisi olan don felaketinin faturasını üreticiye kesmemek gerekir.

Bu konuda özellikle Ziraat Bankasının ve Tarım Kredinin üreticilerimizin kredi ödemelerini ertelemesini, TARSİM’in de özel hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Ayrıca üreticilerimizin bu süreci daha kolay atlatabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığımızın devreye girmesini, Doğal Afet ilan edilmesini, tarla bitkilerine tohum, enerji ve sulama desteği vermesini talep ediyoruz.” sözleriyle destek beklediklerini vurguladı.

Yağmur duasına çıkarken dona yakalandık

Son yıllarda artan kuraklığın özellikle tahıl ve bakliyat üretiminde büyük rekolte kayıplarına yol açtığını hatırlatan Başkan Gündüzalp, “Son birkaç yıldır tarımsal üretimimiz kuraklığın etkisiyle büyük oranda rekolte kayıpları yaşıyor.

Özellikle 2024’te ülke genelinde tahıl ve diğer bitkisel ürünlerimiz 5 oranında düşerken şehrimizde de önemli tarımsal ürünlerimizde 30’a varan rekolte kayıplarımız var. 2025’in de benzer şekilde geçeceğini düşünürken, zirai donla karşılaştık. Kış aylarında beklenen yağışlar yeteri düzeyde olmadığı için Burdur başta olmak üzere ülkemizin birçok bölgesinde üreticilerimiz Yağmur Dualarına çıkmıştı. Biz yağmur beklerken dona yakalandık.” dedi.

Bir yandan da kuraklığa çare arıyoruz

Burdur özelinde bazı ürünlerde kuraklığın etkisiyle yaşanan rekolte kayıplarını paylaşan BTB Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, “TÜİK verilerine göre Burdur’da 2023 yılında 120 Bin Ton’u bulan buğday üretimimiz 2024’te 87 Bin Ton’a düştü.

 

Şehrimizde üretim kültürüyle markalaşmış Şeker Pancarımız 280 Bin Ton’dan 200 Bin Ton’a geriledi, Arpa’da 40 Bin Ton düşüş var, Anason ve Rezene üretimimiz her geçen yıl daha da azalıyor. Bir yandan zirai don olayına çözüm ararken, bir yandan da kuraklığa çare arıyor, tarımsal üretimimizin sürdürülebilirliği için yeni çıkış yolları arıyoruz.” dedi.