“BURDUR PEYNİRİ İÇİN YOL HARİTASI ÇALIŞTAYI” YAPILDI
Burdur Valisi Ali Arslantaş, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından düzenlenen “Gelenekselden Endüstriyel Üretime Peynir: Burdur Peyniri İçin Yol Haritası Çalıştayı’na” katıldı.
Lavanta Tepesi Otel’de düzenlenen çalıştayın birinci oturumunda Vali Arslantaş, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, TDSYB Genel Başkanı Kamil Özcan ve Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp konuşma yaptılar.
Kalkınma Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu tarafından birlikte yürütülen proje kapsamında Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan ilk üniversitelerden biri olarak, “Hayvancılık alanında” pilot üniversite seçilen MAKÜ, İlimizde bu alanda faaliyet gösteren üreticiler ve sektörün gelişimine yönelik yürüttüğü çalışmalara hız kesmeden devam ediyor.
Bu kapsamda düzenlenen çalıştay ile Türkiye’deki peynir üreticisi ulusal firmalar ile yöresel peynir üreticileri, bilim insanlarını, sektör temsilcilerini bir araya getiren MAKÜ, daha fazla katma değer oluşturulabilmesi için markalaşmanın çok önemli olduğu günümüzde Burdur peyniri için yeni yol haritası belirleyerek, başta Burdur ili ve çevresi olmak üzere bölgemize ve ülkemize katkı sağlamayı hedefliyor.
Ayrıca bu çalıştay ile Üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilerek yürütülecek ortak proje çalışmaları ile başta ürün kalitesi, çeşitlilik, pazarlama sorun ve çözüm önerileri olmak üzere, yöremizin geleneksel peynir çeşitlerinin artırılması, ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarlarda tanıtılması ve pazarlanma potansiyelinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Konuşmaların ardından çalıştayın birinci oturumun son bölümünde konuşmacı olarak katılan Oturum Başkanı Prof. Dr. Oğuz Gürsoy ve Malatya İnönü Üniversitesi Prof. Dr. A. Adnan Hayaloğlu, Kars Koçulu Peynircilik Temsilcisi İlhan Koçulu, Çorum Kargı Döğen Ticaret Temsilcisi Mustafa Döğen, Erzincan Efendigil Peynircilik Temsilcisi Süleyman Yıldırım tarafından sunumlar yapıldı.
Vali Arslantaş burada yaptığı konuşmada; “Burdur’da göreve başlamak için geldiğimde ilk duyduğum günlük 1.100 ton süt üretimimiz olduğuydu. Türkiye’de ortalama kişi başına üretilen süt sadece kişi başına 200 gram. Burdur’da 4 litrenin üzerinde. Yani Türkiye’nin 20 katından fazla kişi başına süt üretiminin olduğu bir yerdeyiz. Ancak bunun sadece 100 tonu Burdur’da işleniyor. 1000 tonu sabahları görüyoruz üçerli beşerli peş peşe giden kamyonlarla dışarıya çıkıyor.
Üniversitemizde bunu yerelde nasıl üretime dönüştürebiliriz. Başarı hikayeleri örneklerinden nasıl ilham alırız diye bir çalışma yapmış. Ben rektör hocam ve ekibini tebrik ediyorum. Doğru yoldalar. Bizde Valilik olarak üzerimize düşenleri, hem maddi olarak, hem fikir olarak paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ediyorum. Çalıştayın Burdur’umuza hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.
Vali Arslantaş, yaptığı konuşma sonrası Rektör Korkmaz ile birlikte çalıştaya konuşmacı olarak katılan akademisyen ve firma temsilcilerine üniversitemiz tarafından üretilen futbol topu ve süt ürünleri hediye ettiler.
Düzenlenen çalıştaya Vali Arslantaş, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, İl Genel Meclis Başkanı Murat Akbıyık, Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, siyasi parti, STK ve oda başkanları, kurum müdürleri, çeşitli illerden gelen sektör temsilcileri ve akademisyenler katıldı.