Burdur’lu kadınlar ‘Çini Sanatı’nı öğreniyor
Burdur Belediyesi Kültür ve Sanat Atölyesi’ndeki 45 kursiyer haftanın üç günü Çini Sanatını öğreniyor.
Burdur Belediyesi Kültür ve Sanat Atölyesinde 19 yıldır gönüllü olarak kurs veren Görsel Sanatlar Öğretmeni Hülya Altuğ (46); “kursiyerlerimize, 16’ıncı yüzyıldan günümüze kadar devam eden eski Türk sanatlarından birisi olan Çini sanatını öğretiyoruz. Çini sanatı bildiğiniz gibi önce toprağın şekil alıp, fırınlanıp bir tarafı verniklenerek, sır yapılarak ı üzerine desenler ve renkler yapılması. Biz atölyemizde şu anda bu sanata giriş aşamasındayız” dedi.
Kütahya’ya giderek Çini Sanatı ile ilgili incelemelerde bulunduklarını anlatan Altuğ; “Kütahya’da yapılan çalışmaları gördük. Geleneksel Çini Sanatı nasıl yapılmış, günümüze nasıl gelmiş, değişikliğe uğramış mıdır bunları gözlemledik. Malzemeleri temin ederek atölyemizde çalışmaya başladık. Atölyemizde şu an eskiz aşamasındayız. Çalışmamız yaklaşık 6 ay sürecek. Biz ana tema olarak çini sanatını icra ederek geleceğe iz bırakanlardan biri olmaya çalışacağız. Arkadaşlarımız bununla ilgili olarak geleneksel yapıda yapılmış olan Çini sanatı örneklerini ortaya koydular” diye konuştu.
Atölyede 7 yaşından 70 yaşına kadar kursiyer olduğunu belirten Altuğ şunları söyledi; “bir çok unutulmaya yüz tutmuş sanatı atölyemiz taşıdık. 19 yıl önce ilk olarak ahşap yakma sanatı ile başladık. Daha sonra ahşap üzerinde bir çok süsleme sanatını icra ettik. Yağlı boya, akrilik, cam vitray, bir çok mozaik türünü çalıştık. Mozaik türlerini çalışırken yeni bir şey daha ortaya çıkardık. Burdur cam mozaiği çalışıyoruz. Şu anda patent aşamasındayız ilerleyen günlerde Burdur Belediyesi olarak açıklamasını yapacağız. Burdur cam mozaiği çalışıyoruz. Bu zanaati, sanata dönüştürdük. Öğrencilerimiz bir çok farklı çalışma yaptı.”
Kursiyerlerden DHA’ya konuşan Şefika Kabay’da (60); “7 yıl önce emekli olduktan sonra bu atölyeye gelmeye başladım. Keçe çalışması, cam mozaik gibi bir çok çalışma yaptık. Şimdi de Çini sanatı çalışıyoruz. Öğretmenimizin bize gösterdiği gibi yapmaya çalışıyoruz. Haftanın üç günü buradayız. Hem vaktimizi değerlendiriyoruz. Hem bir şeyler öğreniyoruz. Öğretmenimize bize verdiği emek için teşekkür ediyorum” dedi.