Burdur Gölü, ‘Atık Su Havuzu’ Olmasın!
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı taslak proje tepkilere neden oldu!
Batı Akdeniz bölgesinin en önemli doğal güzelliklerinden, sulak alanlarından biri olan Burdur Gölü, geçtiğimiz hafta da yine çekilme tehlikesi haberleriyle medyada kendine yer buldu, gündem oldu…
Burdur Gölü son yıllarda özellikle kuraklık, yok olma tehlikesiyle, çekilme nedenleri ve tartışmalarıyla sıkça gündeme geliyor. Göl’deki çekilmeyi önlemeye dönük çalışmalar da tartışma konusu olmaya devam ediyor…
Burdur Gölü’nün kurtulması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan taslak proje, geçtiğimiz günlerde öne çıkan konu başlıklarından biri oldu. Bu projenin göl’e su girişi sağlamayacağı, göl’ün adeta; “atık su havuzuna dönüşeceği!” kaygıları dile getirildi.
Burdur Gölü’nde yürütülen son çalışmalar su seviyesindeki azalmanın kritik noktayı aştığı, göl’deki çekilmenin geri dönülemez bir seviyeye ulaştığı bildirildi. 300 bine yakın su kuşuna, endemik kuş türlerine ve özellikle dünyada nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördeklerinin yüzde 70’ine ev sahipliği yapan Burdur Gölü’nde yürütülen son çalışmalar gerçeği, bir kez daha ortaya çıkardı. Göl’ün su seviyesindeki azalmanın kritik noktayı aştığı söyleyen bilim insanları, sürecin insan ve hayvan sağlığını ciddi şekilde etkileyeceğini vurguluyor. Bilim insanlarına göre; göl’deki çekilme artık geri döndürülemez seviyede…
GÖL’Ü KURTARMA PROJESİ Mİ, ATIK HAVUZU YAPMA MI?
Burdur Gölü’nün kurtulması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan taslak projeye, “Burdur Gölü’nü bir atık su havuzuna dönüştürecek” diye tepki gösterildi!..
Projede, göle su kaynağı olabilecek yeraltı ve yerüstü bir besleyici olmadığı, Isparta’nın ve Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinin kanalizasyon atıklarının arıtılıp göle aktarılması gibi önerilere yer verildiği belirtildi. Burdur ve Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi bölgelerinin atıklarının da arıtıldıktan sonra gölü beslemesi için kullanılıp kullanılamayacağının da incelenebileceği vurgulandı. Taslakta ayrıca Burdur Gölü’nün üzerinin güneş enerjisi panelleri ile örtülerek buharlaşmanın önüne geçilmesi konularında yapılan çalışmalar ve hazırlanan projelere dair bilgiler yer alıyor.
Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği yöneticisi Hasan Türkel, gölün kuruyan kısımlarının kanalizasyon atıklarıyla dolduğunu söylerken, başkan yardımcısı Süleyman Faki ise; konunun peşini bırakmayacaklarını vurguladı.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, projede, göl’e su kaynağı olabilecek yeraltı ve yerüstü bir besleyici olmadığı, Isparta’nın ve Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinin kanalizasyon atıklarının arıtılıp göle aktarılması gibi önerilere yer verildiği hatırlatıldı, asıl sorunu çözmeye yönelik adımların projenin içeriğinde yer almadığı eleştirisi yapıldı.
“GÖLÜ KANALİZASYON ATIKLARI MI KURTARACAK?”
“Burdur Gölü’nü kanalizasyon atıkları mı kurtaracak” diyerek proje hakkında kaygılarını dile getiren Burdur dinamikleri, konunun bilimsel olarak ele alınıp halka anlatılmasını istiyor.
Başkan Ercengiz: “Burdur Gölü, taze su kaynaklarıyla beslenmeli”
Burdur Gölü ile ilgili hassasiyetini Belediye Başkanlığı görevinin başladığı günden bu yana 7 yıldır sürekli dile getiren Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Bakanlığın Burdur Gölü ile ilgili hazırladığı projeyi yetersiz, eksik buluyor.
“Göl’ün atık su havuzuna dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz. Asıl yapılması gereken taze su kaynakları ile beslenmesidir.” diyen Başkan Ercengiz’in açıklamaları medyada geniş yer buldu.
Burdur Belediyesi resmi sosyal medya hesaplarından da sıkça Burdur Gölü paylaşımları yaparak, kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyor. Göl’daki kuraklık tehlikesinin duyurulmaya çalışıldığı paylaşımlarda, göl’deki su ihtiyacına dikkat çekiliyor.
Başkan Ercengiz’in; “Burdur Gölü kurtulacaksa mutlaka taze suya ihtiyacı var…” ifadelerine yer verilirken, geçtiğimiz Cuma sabahı paylaşımında ise; “Burdur Gölü 35 yılda su kapasitesinin 3’te 1’ini kaybetti. Barajlarda tarımsal sulamada kullanılan sudan daha fazlası tutulmakta ve 144 farklı kuş türünü barındıran gölde, şuan 25 kuş türü kaldı” bilgileri kullanıldı.