BURDUR’DA TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI
Burdur’da tarım sektörünün birleştirici gücü olan Burdur Ticaret Borsası’nda, sektörün paydaşlarıyla birlikte, ‘Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı’ düzenlendi.
Burdur Valisi Ali Arslantaş, AK Parti Milletvekilleri Bayram Özçelik, Yasin Uğur, CHP Milletvekili Mehmet Göker, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, İl Tarım Müdürü Mehmet Tuğrul, İl ve İlçe Ziraat Odası Başkanlarının yanı sıra sivil toplum örgüt temsilcileri ve kooperatif başkanlarının katıldığı toplantıda, tarım sektörünün sorunları ve özellikle girdi maliyetleri masaya yatırıldı.
Burdur Ticaret Odası Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, toplantının açış konuşmasını yapmasının ardından, sunum eşliğinde gıda fiyatlarının neden arttığını, üretim ise neden düştüğünü, girdi maliyetleri olan gübre, tohum, mazot, tarımda kullanılan elektrik, kesif yem ve süt fiyatlarının yıllık artışına dikkat çekerek, yaşlanan nüfusa, iklim değişikliğine bağlı kuraklığa, çiftçi borçlarına, dış ticaret politikasına değinerek, çözüm önerilerini sıraladı.
Vali Ali Arslantaş, ise toplantıda yaptığı değerlendirmede; “gerek köy ziyaretlerimiz olsun gerekse bu tarz bir araya geldiğimiz toplantılarda bizlere tarım ve hayvancılık sektöründe sorun olarak iletilen konuların başında girdi maliyetlerin yüksek olması geliyor. Yem, gübre, mazot ve sulama ile ilgili olarak enerji maliyetlerinin yüksekliği öncelikli olarak dile getirilen konular. Ülke genelinde Tarım Bakanlığımız tarafından çiftçilerimize, tarımla iştigal olan üreticilerimize yönelik 146 kalem destekleme verilmekte.Bu desteklemelerden yaklaşık 50’ye yakını ilimizde uygulanıyor. Tarım Bakanımızla bir araya geldiğimiz bir toplantıda, yaşanan girdi maliyetleri ve desteklemelerle ilgili konuları dile getirerek, mazota, yeme, enerjiye ve gübreye olmak üzere 4 kalemde verilecek desteklemenin çok önemli olduğunu ve üreticinin çiftçinin sıkıntı yaşadığı girdi maliyetlerinin düşürülmesi açısından bu dört kalemde yapılacak desteklemelerin önemine dikkat çekmiştir. Bu konuda Tarım Bakanlığımızın destekleme olarak çok ciddi bir çalışmaları var. Küresel olarak dünyanın içinden geçtiği bu zor şartları birlik beraberlik içerisinde, daha çok çalışarak, üreterek atlatacağımızı inanıyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından, sektörün paydaşları olan STK temsilcileri, birlik ve kooperatif başkanları da, sırasıyla kendi alanlarında yaşanan sorunlara dikkat çekti. Yapılan toplantının ardından ortaya konulan sorunlar ve çözüm önerileri, rapor haline getirilerek, ilgili bakanlıklara iletilmesi kararlaştırıldı.