Burdur’da Gübre Skandalı: Üreticiler Mağdur Oldu
2024 yılı şeker pancarı üreticilerine yönelik kimyevi gübre dağıtımı, Burdur’da büyük bir skandala dönüştü. Türkşeker Genel Müdürlüğü ile Pankobirlik arasında imzalanan protokol çerçevesinde gerçekleştirilen ihale sonucunda, Burdur Şeker Fabrikası üreticilerine 4 bin 496 ton kompoze gübre dağıtıldı. Ancak, üreticiler tarafından fark edilen uygunsuzluklar üzerine ciddi iddialar gündeme geldi.
“Üreticiler Gübredeki Eksiklikleri Tespit Etti”
2024 yılı şeker pancarı üreticilerine verilen kimyevi gübrelerin dağıtımı için Türkşeker Genel Müdürlüğü ile Pankobirlik arasında protokol imzalandı. Daha sonra Pankobirlik tarafından yapılan ihale sonucunda Burdur Şeker Fabrikası üreticilerine 4 bin 496 ton kompoze gübresinin teminini özel bir şirketten dağıtımı ise Pankobirlik tarafından yapıldı.
Bazı üreticiler, verilen gübrelerin etiket değerleri ile uyumlu olmadığını fark etmesi üzerine gerekli mercilere şikayette bulundu.
“4 BİN 496 TON GÜBRE DAĞITILMIŞ”
Hem kilogramda eksikliğin, hem de verimdeki düşüş nedeni ile Gölhisar Ziraat Odası Başkanlığının tahlile gönderdiği gübrede değerler de büyük oran farkı ile düşük geldi. Pankobirlik tarafından Burdur Merkez dahil olmak üzere, Dinar, Elmalı, Gölhisar, Senirkent, Tefenni ve Yeşilova’da dağıtılan 4 bin 496 ton Kompoze Gübre’den alınan numuneler de oranların yarı yarıya düşük olduğu bildirildi. Dağıtılan Üre gübresi ile ilgili de numunenin istendiği ama yüksek laboratuvar ücreti yüzünden gönderilmediği belirtildi.
Yapılan analizlerde toplam Azot yüzde 12 olması gerekirken, yüzde 7,1. Amonyum Azotu yüzde 12 olması gerekirken, yüzde 5,7. Suda çözünür fosfor pentaoksit yüzde 28 olması gerekirken, yüzde 12,9, Toplam fosfor pentaoksit yüzde 30 olması gerekirken yüzde 23,5 olarak belirtildi. Analizden geçen tek değer ise yüzde 12 olması gereken Suda Çözünür Potasyum Oksit’in değeri ise yüzde 11,3 çıktı. Gölhisar Ziraat Odası Başkanı Rıza Şenol, Suda Çözünür Potasyum Oksit’in de analizden geçme sebebini de en ucuz ürün olmasından kaynaklı olduğunu ifade etti.
Burdur’da yaşanan bu gübre olayıyla ilgili Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay ve Gölhisar Ziraat Odası Başkanı Rıza Şenol basın açıklaması yaparak kamuoyunu bilgilendirdi.
“Bomba, Türk çiftçisinin üstünden rant sağlamaya kalkanların elinde patladı”
Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, gelen şikayetler üzerine gerekli çalışmalara başladıklarını belirtti.
Kemal Kubilay, “Bomba, Türk çiftçisinin üstünden rant sağlamaya kalkanların ellerinde patladı.” dedi.
Başkan Kubilay, bu konuyla ilgili üst mercilerle toplantılar yaptıklarını ve çiftçilerin mağduriyetlerinin giderileceğinin sözünü aldıklarını da ifade ederken toprak giren gübrenin üretiminde rekolte düşük gelirse ne derece telafi edilir bilmediğini belirtti. Kubilay, bu işe baş koyduklarını ve sonuna kadar çiftçinin arkasında olduklarını, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.
“Üretici mağdur durumda”
Gölhisar Ziraat Odası Başkanı Rıza Şenol’da Gölhisar ilçesinde 977 pancar üreticisi olduğunu, 130 bin ton pancar üretildiğini ve Burdur Şeker Fabrikası’nın bir yılda işlemiş olduğu pancarın 5’de 1’ini ürettiğini söyledi. Dağıtılan gübrelerin 904 tonunun Gölhisar’daki üreticilere verildiğini söyleyen Başkan Şenol, bu üretime rağmen gübre olayında hiçbir yetkilinin Gölhisar’daki üreticileri arayıp, sormadığını ifade etti.
Başkan Şenol, üreticilerin bu olayda mağdur olduğunu ve bu mağduriyetin giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını istedi. Şenol, çiftçilerin belirsizlikten dolayı şikayetçi olduğunu ve yetkililerin Gölhisar’daki üreticilerle acilen bir toplantı yapması gerektiğini söyledi.