BURDUR’DA 12 BİN 500 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU
Burdur’da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında düzenlenen fidan dikim etkinliğinde 12 bin 500 fidan toprakla buluşturuldu.
11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu yıl “Türkiye Yüzyılına Nefes” teması ile 81 İlde 1.023 lokasyonda eş zamanlı fidan dikim etkinliği düzenlendi.
Burdur’da da gerçekleşen fidan dikim etkinliğinde, İl Merkezi ve İlçelerde olmak üzere 11 ayrı lokasyonda Akasya, Kekik, Zufa, Katırtırnağı, İğde, Ihlamur, Kestane, Badem, Geyik Elması, Mazı, Ardıç, Yabani Elma, Erguvan, Zerdali, Kuş Kirazı, Mahlep, Lavanta, Biberiye, At Kestanesi, Dut, Akçaağaç, Kestane türlerinden oluşan toplam 12.500 fidan toprakla buluşturuldu.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İstiklal Yerleşkesi KYK Asımın Nesli Yurdu yanında Vali Arslantaş, protokol ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen programda, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması sonrası Orman İşletme Müdürü Sefa Karataş tarafından konuşma yapıldı.
Daha sonra Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma Şefi Belkız Dicle tarafından fidan dikimi hakkında katılımcıları bilgilendirme yapıldı.
Yapılan bilgilendirme sonra katılımcılar kurulacak bal ormanı için 12 bin 500 fidanı toprakla buluşturdular.
Burdur Orman İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikler İl Merkezimizde bugün Saat 14:00’de Orman İşletme Müdürlüğü bahçesinde ücretsiz lavanta, badem ve servi türleri olmak üzere toplam 5.000 adet ücretsiz fidan dağıtımı yapıldı. Ayrıca bütün İlçelerde dikim etkinliğinden sonra Lavanta, Ceviz, Karaservi, Sedir, Badem türlerinden toplam 20.000 adet ücretsiz fidan dağıtımı yapıldı.
Orman İşletme Müdürü Sefa Karataş konuşmasında şunları söyledi;
“Orman Genel Müdürlüğü çalışanları olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin Yeni Yüzyılına hazırız”
“Orman Genel Müdürlüğü çalışanları olarak geçmişten gelen gücümüzle, Anadolu’ya yayılan köklerimizle Türkiye Cumhuriyeti’nin Yeni Yüzyılına hazırız. Tüm Türkiye’ de aynı anda gerçekleştirilen 11 Kasım ağaçlandırma bayramımız sayesinde oluşturulan farkındalık, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi birçok çevresel sorunun çözülmesine olumlu katkı sağlamaktadır. Orman Genel Müdürlüğümüzün her ferdi ile birlikte bozuk orman alanlarına fidan dikiyor, yanan alanları yılı içerisinde ağaçlandırarak orman varlığımızı her geçen gün arttırmak için uğraşıyoruz. Bunun yanında orman köylülerimize ekonomik destek vermek amacıyla badem, ceviz, zeytin, incir, lavanta, kekik, biberiye gibi gelir getirici türler dikerek vatandaşlarımıza ekonomik katkı sağlıyoruz.
“12 bin 500 fidanı toprakla buluşturuyoruz”
11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında bu yıl “Türkiye Yüzyılına Nefes” teması ile 81 İlimizde 1.023 lokasyonda fidan dikim etkinliği yapılacaktır. Burdur İlimizde fidan dikim etkinliği kapsamında İl Merkezi ve İlçelerinde 11 ayrı lokasyonda toplam 12.500 adet fidanımızı toprakla buluşturacağız. Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki yerel halkın ekonomik durumunu iyileştirebilmek için ağaçlandırma alanlarının da entansif bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla tarımsal ormancılık yapılmalıdır. Tarımsal ormancılıktan, birim alandan çok yönlü faydalanılarak maksimum verim elde etmek amaçlanmaktadır. Ormanlardan biyolojik çeşitliliğin korunması, erozyonun önlenmesi, sağlıklı ve kaliteli bal üretiminin en üst seviyelere erişebilmesi için arıcılık sektörü Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından Orköy ferdi kredileri verilerek ve Bal ormanları kurarak desteklenmektedir. Kategorik olarak arıcılık, bir tarım faaliyeti olarak sınıflandırılsa da konuya dikkatli şekilde bakıldığında, bir tarımsal ormancılık faaliyeti olarak da değerlendirilebileceği görülmektedir.
“Bal ormanı kurulacak”
“Türkiye Yüzyılına Nefes” teması ile fidan dikim etkinliği kapsamında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile Burdur Orman İşletme Müdürlüğümüz arasında imzalanan protokol kapsamında bal ormanı kurulacaktır. Toplam 10 Hektar alanda, Alıç, Yabani Erik, Kadın Tuzluğu, Kuşburnu, Ahlat gibi mevcut türler korunarak, makineli toprak işleme çalışmaları tamamlanmıştır. Bu sahanın bir hektarı tören esnasında geri kalanı da ilerleyen süreçte Akasya, Kekik, Zufa, Katırtırnağı, İğde, Ihlamur, Badem, Yabani Elma, Geyik Elması, Mazı, Ardıç, Erguvan, Zerdali, Kuş Kirazı, Mahlep, Biberiye, Kestane, At Kestanesi, Dut, Akçaağaç, türleri gibi 20 çeşit bal üretimine katkısı olan türler kullanılarak fidan dikilecektir. Böylece Makü çiftliğinde bulunan ve bu yöreye yakın mevkilerde konaklayan arıların üretim mevsimi boyunca, çiçek açan çeşitli türlerden nektar ve polen alarak kaliteli ve bol miktarda bal üretimi yapması sağlanacaktır. İl Merkezimizde bugün saat 14:00’te İşletme Müdürlüğümüz bahçesinden vatandaşlarımıza lavanta, badem ve servi türleri olmak üzere toplam 5.000 adet ücretsiz fidan dağıtımı yapılacaktır. Ayrıca bugün bütün İlçelerimizde vatandaşlarımıza, dikim etkinliğinden sonra Lavanta, Badem, Ceviz, Karaservi, Sedir türlerinden Toplam 15.000 adet ücretsiz fidan dağıtımı yapılacaktır. Burdur Orman İşletme Müdürlüğü olarak, bu çalışmalarda bizlere destek olan, başta Burdur Valimiz Sayın Ali Arslantaş’a, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, belediye başkanlarımıza, sivil toplum örgütlerimize, basınımıza, muhtarlarımıza, yöre halkımıza ve sevgili öğrencilerimize teşekkür eder, çalışmalarımızın, Türkiye Yüzyılı’na nefes olmasını diliyor, saygılar sunuyorum.”
MUHAMMET FATİH BAŞCI