Burdur Belediyesinden İçme Suyu ile ilgili Duyuru
Basın Bürosundan duyurulur
Son 1 ay içerisinde şehrimiz genelinde içme suyu debisinin ve basıncının düşmesi ile bazı bölgelerimizde içme suyu sıkıntısı yaşanmıştır.
Burdur Belediyesi olarak bedeli kurumumuzca ödenecek olan DSİ ile birlikte yürütülen ortak projede isale hattının yenilenmesi yeni depoların Burdur’a kazandırılması mevcut sondajların, kuyuların rehabilite edilmesine yönelik bir proje hazırlanarak arıtma ve yumuşatma tesisinde devreye sokulması ile Burdur’umuzun 2053 yılına kadar su sorununun olmayacağı DSİ tarafından bizlere ifade edilmiştir.
Ancak mevsimsel kuraklık, bölgedeki içme suyu havzamızdaki yoğun tarım faaliyetleri ve yer altı sularındaki hızlı azalmanın neticesinde henüz yazın başında olmamıza rağmen su seviyesindeki azalmalar şehrimizin İçme Suyu rezervlerini tehlikeli bir noktaya getirmiştir.
Bu gerekçe ile İnsuyu Havzasında yeni sondaj çalışmaları yapılmış, şebeke hattına da bir taraftan dahil edilerek kısa vadede sorun çözülmüş uzun vadede ise Burdur Belediyesi tarafından 90’lı yılların sonunda başlatılan ve 2012 yılında sadece 10 ay Burdur halkına hizmet edebilen Senir Suyu yeniden gündeme getirilmiştir.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un Burdur ziyaretlerinde Valilik Makamında konu ile ilgili kendilerine bilgi Belediye Başkanımız tarafından ulaştırılmış ve Sayın Bakanın talimatı ile de DSİ, İl Bank A.Ş ve Valiliğimiz, Belediyemiz ile ortaklaşa bir çalışma başlatarak Senir İçme Suyunun Burdur’umuza tekrar kazandırılması için çalışmalar başlatılmıştır.
Bilindiği üzere tüm bedeli Burdur Belediyesi tarafından İl Bank A.Ş’ye borçlanarak bugüne kadar ödenmiş Senir Suyunun Burdur’umuza yeniden kazandırılması hem İçme Suyu hacmi hem de İçme Suyu niteliği açısından oldukça önemlidir.
Burdur Belediyesi olarak konunun yargı boyutunu da takip ederken Sayın Bakanın talimatı ile başlatılan çalışmalarda yakinen takip edilmektedir.
Dün Bölge Milletvekilimiz Sayın Özçelik tarafından yapılan bir açıklamada suyun yetersizliğinin temel nedeninin kayıp kaçaklar olduğu iddia edilmiş ve bu oranında 55’ler civarında olduğu haber bültenlerinde ifade edilmiştir.
Öncelikte şunu düzeltmek isteriz kayıp kaçak oranı 35’leri geçmemektedir. Kayıp kaçakların tamamının su patlaklarından veya şebekenin eski olmasından kaynaklanmadığı, en kutsal yerlerimiz olan camilerimizde kullanılan, vatandaşımızın rahat ve keyifli bir kent görüntüsünde yaşayabilmesi için oluşturulan Park ve Bahçelerden, Mezarlıklarımızdan ve umuma açık alanlarda kullanılan çeşmelerden akan suda kayıp kaçak hanesinde yer almaktadır.
Bilgi yetersizliğini düzeltmeyi doğru buluyoruz.
Sayın Milletvekilimizin Burdur Belediyesi tarafından 2018 yılında şebeke yenilenmesine yönelik İl Bank A.Ş’ye yapılan başvuruyu takip ederek neticelendirilmesini ve Burdur halkına yapılacak en önemli hizmetlerden birine katkı koymasını kendisinden özellikle rica ediyoruz.
Saygılarımızla