Burdur Belediyesinden Cumhuriyet Meydanı Açıklaması
1973 yılında düzenlenen Cumhuriyet Meydanı yeni anıtı, çevre platformu ve kültür parkı yapılmıştır.
Geçen 50 yıllık süre içinde Burdur Kentimiz büyüdü, Cumhuriyet Meydanımızın daha geniş ve modern bir şekilde düzenlenmesi ihtiyacı ortaya çıktı. 2000 yılında meydanın ve parkın yeniden düzenlenmesi için projelendirilme yapılmıştı. O dönemde Cumhuriyet Parkı düzenlenebildi. Sonraki dönemde ise hazırlanan imar planı ile içine eski Belediye Binası ile Özel İdare bina ve lojmanlarını kapsayacak şekilde meydan yapımı için özel proje alanı onaylandı.
Belediyemizce Cumhuriyetimizin 100. Yılına yakışır Cumhuriyet Meydanı ve çevre düzenlenmesi için projelendirme yapıldı.
2011 yılında alınan raporla yıkımı planlanan eski belediye binası ve eklentisi uzunca bir süredir bekliyordu. Meydan alanına 6.000 metre kareye arttıracak projelendirmemiz ile yeni bir Atatürk Anıtı, tören platformu gezinti alanı hareketli su elemanları yeşil alan düzenlemeleri ile Cumhuriyet Parkını da içine alan mekânlar tasarlandı. Eski sinema duvarında yer alan ve Belediyemizin logosu olarak sahip çıktığımız Burdur’umuzu tasvir eden resmin rölevesini aldırdık.
968 yılında duvar üzerine ince bir sıva üzerine Metin Bozok tarafından yapılmış yağlı boya çalışmanın nitelikleri araştırılmış uzmanlardan bunun bir fresk ya da rölyef olmadığı öğrenilmiştir. Ayrıca Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca gerek yapının gerekse resmin tescile değer görülmediği anlaşılmıştır. Uzunca bir süre yapının yıkımı bekletilmiş, yanlış bir adım atmamak için uzman görüşlerine göre hareket edilmiştir kaldı ki bu eser aynı boyutta ve formda meydandaki yerini alacaktır.
Belediyemiz kentin tarihine kültürüne ve sanatına sahip çıkmayı sürdürüyor. Tarihi Ali Bey Değirmenini sanayi kültür mirası olarak restorasyonunu yaparak bu yıl hizmete açıyor. Murtaza Aliler Evini satın alarak, projelendirerek Sagalassos Tanıtım Evi olarak kente kazandırıyor. BAYAV evini Mübadele Kültür Evi olarak satın alarak, projelendirerek, onarımına başlıyor.
Serdaroğlu Evini Yöresel Ürünler Merkezi restorasyonu olarak tamamlıyor, işlev kazandırarak kente kazandırıyor. Eski Belediye Caddesi, Yeşilyurt ve Deveci Sokak sağlıklaştırmasını hayata geçiriyor. Geleneksel El Sanatlarının yaşatılması için el Sanatları Merkezini Alaca Dokuma, Seramik ve yeni uygulamaya geçirdiğimiz Al Yazma Kilimleri ile yaşatıyor.
Bugüne kadar açılmış birçok resim sergisi, kitap fuarları, yazar ve şairlerimize atfettiğimiz meydan ve anıtlar, tiyatrodan müziğe her türlü destek çalışmalarımız saymakla bitmez.
Ancak görüyoruz ki bazı sosyal medya mecralarında çoğunluğu Burdur’da yaşamayan bazı yurttaşlar tarafından Belediyemize karşı haksız bir linç kampanyası başlatılmıştır. Kültüre ve sanata bugüne olduğu kadar, bundan sonrada sahip çıkmayı sürdürecek Belediyemize karşı bu saldırıları yapanları sağduyulu Burdur’umuzun vicdanına bırakıyoruz.