BTB Başkanı Gündüzalp: İhracat Devlet tarafından desteklenmeli

TÜİK’in verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarının, Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 azaldığını, yine takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarının Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 azaldığını aktaran Başkan Gündüzalp, “Kasım ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama 3,2 olarak tespit edildi” dedi.
 
İÇME SÜTÜ YÜZDE 8 YOĞURT ÜRETİMİ YÜZDE 2,6 AZALDI
Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretiminin yüzde 2,2 azalarak 128 bin 733 ton olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Başkan Gündüzalp, “Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre içme sütü üretimi yüzde 8 azalarak 1 milyon 398 bin 821 ton olarak, Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan yoğurt üretimi yüzde 2,6 azalarak 89 bin 410 ton, Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 azalarak 1 milyon 92 bin 706 ton olarak gerçekleşmiştir” dedi.
KOYUN-KEÇİ-MANDA PEYNİRİ YÜZDE 14,6 AZALDI
Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre kaymak üretiminin yüzde 20,4, ayran üretiminin ise yüzde 6,8, arttığını aktaran başkan Gündüzalp, “İnek peyniri üretimi yüzde 1,2, tereyağı üretimi yüzde 7,9, tam yağlı süt tozu üretimi yüzde 14,4, yağsız süt tozu yüzde 18,3 ve diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) yüzde 84,5 azalmıştır.Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre kaymak üretimi yüzde 23,6, tereyağı üretimi yüzde 13,9, yağsız süt tozu yüzde 8 artarken ayran üretimi yüzde 2,1, inek peyniri yüzde 6,4 ve diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) yüzde 14,6, tam yağlı süt tozu yüzde 15,3 azalmıştır” dedi.

YEM FİYATI ARTTIKÇA ÜRETİM MALİYETİ DE ARTIYOR
Çiğ sütteki üretim maliyetinin yüzde 70'ini, beslenme giderlerinin oluşturduğu belirten Başkan Gündüzalp, “Yemde kullanılan hammaddeler çeşitli ülkelerden ithal edildiği için dövizde yaşanan hareketlilik doğrudan yem fiyatlarına yansıyor. Dolayısıyla yem fiyatı arttıkça, süt üreticisinin maliyeti de artıyor. Yem alamayan üreticilerin bir kısmı hayvanlarını besleyemez hale geldi. Bundan dolayı da süt veriminde düşüş yaşandı” şeklinde konuştu.
KÜÇÜKBAŞ YETİŞTİRİCİLERİ BESİCİLİĞE YÖNELDİ
Hayvanlık sektöründeki sorunlardan kaynaklı olarak genel anlamda üretim düşüşü olduğunu aktaran Başkan Gündüzalp, “Tarım ve hayvancılıkta bir daralma var. Son 5 yıldan bu yana yaşanan gelişmeler, üretimin azalacağı sinyalini verdi. Özellikle kırmızı ette yaşanan sıkıntılar, küçükbaş hayvan yetiştiricilerini de rahatsız etti. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri, süt üretimi yapmaktansa, besiciliği tercih etti. Bu da süt üretimini etkiledi” ifadelerini kullandı.
İHRACATIN DESTEKLENMESİ GEREK
Koyun, keçi ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitlerin de artık geçmişteki kadar rağbet görmediğini dile getiren Başkan Gündüzalp, “Özellikle yeni neslin tüketim alışkanlıkları ve damak tadı da değişti. Küçükbaş hayvan sütünden yapılan peynir ve yoğurtları iç piyasada satacak pazar bulamıyorsunuz. Sanayicinin üretim maliyeti arttı. Ekonomide yaşanan sıkıntılar, hem üreticiyi hem sanayiciyi hem de tüketiciyi olumsuz etkiliyor. Tüketicinin geliri azalınca, süt ve süt ürünlerini daha az tüketmeye başladı” şeklinde konuştu.
Üretimi arttırmak için dış piyasaya açılıp, diğer ülkelerle rekabet edebilir hale gelinmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Gündüzalpşu şekilde konuştu, “Rekabet etmek istiyorsak, ihracatın devlet tarafından desteklenmesi lazım. Çünkü dışarıda oluşan rekabet ortamında, fiyatlar düşüyor. Rekabet ortamı oluşturduğumuz takdirde üretimimiz artacak, üreticimiz para kazanacaktır.”