BESOB BAŞKANI METİN SİPAHİ: “ESNAFIN DAHA ÇOK DESTEĞE İHTİYACI VAR!”
Tüm dünyanın ve ülkemizin neredeyse 2020 yılının başından beri karşı karşıya kaldığı koronavirüs belası ekonomileri olumsuz etkilemeye devam ediyor. İçinde bulunduğumuz salgın sürecinde ekonomik yaşamın ülkemizde ve ilimizde en olumsuz etkilediği, darbe vurduğu alanların başında esnaf, özellikle de küçük esnaf geliyor. İşleri iyice daralan kirasını ve maliyetlerini bile karşılamakta zorlanan küçük esnafın sorunlarını gündeme taşımak isteyen Yeni Gün, Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi ile görüştü. Gazetemiz muhabiri M. Fatih Başcı’ya konuşan Sipahi Burdur’daki esnafın sıkıntılarını dile getirdi. Birlik yönetiminden ve Sanayi esnafı yöneticisi Nevruz Gökçüoğlu ile birlikte esnafın sorunlarını ele alan Sipahi’nin açıklamalarında öne çıkan pasajlar şöyle:
“Esnafımız günlük kazancıyla yaşamını devam ettirmeye çalışıyor”
Koronavirüs pandemisi tüm Türkiye’de olduğu gibi Burdur’daki esnaflarımızı da çok fazla etkiledi. Bu süreçte hükümetimizin destekleri oldu. Desteklerinden dolayı başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Hükümetimize teşekkür ediyorum. Bu destekler yeterli mi? esnafımızın daha çok desteğe ihtiyacı var. Ziyaretlerine gittiğimiz esnaflarda bunu görüyoruz ve kendileri de bu ihtiyaçlarını dile getiriyorlar. Kooperatifler aracılığıyla kredi kullanan esnaflarımızın geri ödeme tarihlerinin yıl sonuna kadar ertelenmesini, SGK ödemelerinin yine yıl sonuna kadar Devlet tarafından karşılanmasını, esnaflarımıza nakit desteği sanlamasını ve pandemi süreci başından, yıl sonuna kadar olan vergi ve SGK prim borçları 2021 yılından itibaren başlamak üzere gecikme zammı ve faizleri alınmadan 36 ayda geri ödemek üzere yeni bir yapılandırma getirilmesini bekliyoruz.
Türkiye genelinde 100 binden fazla esnafımız sadece günlük kazancıyla yaşamını devam ettirmeye çalışıyor. Örneğin normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynanmadığı için çoğu vatandaş kahvehaneye gelmiyor. Bu mevcut koşullarda kahve ve kıraathane esnafımız bu haliyle işçisinin yevmiyesini dahi ödeyemez ve neredeyse tamamen kepenk kapatma noktasına geldi. Bu süreçte en fazla mağdur olan esnaflarımızdan bir tanesi kahvehane işletmecileridir. Bu nedenle ekonomik olarak zarar gören, maddi olarak zor durumda olan esnaflarımızın mağduriyetlerinin en kısa zamanda giderilmesini bekliyoruz.
Esnafımızın sadece koronavirüse bağlı sorunları yok. Kira konusunda da esnafımız kira sahiplerine kirasını ödemekte zorlanıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan kanunla Belediyelere ve Özel İdareye ait işyerlerinde esnafın faaliyetini durdurduğu dönem boyunca kira alınamayacağı belirtildi. Ancak şahıslara ait işyerlerinde faaliyette bulunan esnaflarımız var. O nedenle devletimizin kira desteğinde bulunmasını istiyoruz. Devletimizden bu desteği beklerken aynı hassasiyeti dükkan sahiplerinden de bekliyoruz. Dükkan sahipleri de bu zor dönemde esnafımıza destek çıkarak ya kiranın bir bölümünü alması ya da en azından kira zammı yapmamasını rica ediyoruz.
“HİBRİT EĞİTİM” esnafın derdine derman olacak mı?”
Burdur ekonomisi ağırlıklı olarak hizmet sektörüne dayalı. Şehrimizde de hizmet sektörü öğrenci odaklı gelişim göstermiş durumda. Geçtiğimiz dönemden beri öğrenci yok. Bu dönemde Üniversite yönetimi hibrit eğitim modelini açıkladı. Yaklaşık 20 tane bölümün yüz yüze eğitim alacağı ve diğer bütün bölümlerin uzaktan eğitim ile yeni eğitim-öğretim dönemine başlanacağı açıklandı. Açılan bölümler ile gelecek öğrenciler esnafın derdine derman olacak mı bilemiyoruz. Bizim beklentimiz gerekli önlemlerin alınmasının ardından kontrollü tüm bölümlerde yüz yüze eğitim olarak başlamasıydı. Öğrencinin gelmeyecek olması tüm esnaflarımızı zorlayacaktır. Üniversite açılsın, öğrenci gelsin derken hiç bir zaman pandemiyi, sağlığı bir kenara bırakalım demedik. Biz hangi önlemlerin alınması gerekiyorsa bu önlemler alınarak, kurallara uygun bir şekilde eğitimin başlamasını istiyorduk. Şehrimizde esnafımız uyulması gereken kurallara uyuyor. Bu dönemde de bu kurallara uyarak virüs ile mücadele ederek sürecin geçmesini bekleyeceğiz. Umarım en kısa sürede bu virüs ile mücadeleyi kazanırız ve öğrenciler de yüz yüze eğitimine başlar.
“Esnaf ve sanatkarlar ekonominin omurgasıdır”
Ticaret Bakanlığı’nın koordinesinde bu yol 33’üncüsünü kutladığımız Ahilik Haftasını pandemi sürecinde olmamız nedeniyle kısıtlı şekilde bir kutluyoruz. Kelime anlamı kardeş, eli açık, konuksever, yiğit gibi anlamlara gelen Ahilik, ticari ve sosyal hayatta güzel ahlak, doğruluk, alçak gönüllülük, kardeşlik, yardımseverlik, dayanışma, birliktelik gibi değerli esas alan köklü bir kurum. 13. yüzyılda Ahi Evran Veli tarafından temelleri atılan Müslüman- Türk toplumunun ekonomik, ahlaki ve kültürel hayatını düzenleyen Ahilik, toplumun sosyal, iktisadi, siyasi hayatında önemli bir yer tutarken, Anadolu’nun vatanlaşması’nda ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük rol oynamıştır. Ahilik kültürü, Anadolu’da toplumsal yaşama her yönü ile düzenleyen bir seferberliğe dönüşmüş, Ahiler dinin hükümlerini ve esaslarını Anadolu’nun dört bir yanına ulaştırarak irşad vazifesi üstlenmiş, bununla birlikte iktisadi yaşama bir denge nizam ve intizam kazandırmıştır. Dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleştiği Ahilik, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin sembolü olmuştur.
Ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat düsturu olan Ahilik, milli şuuru ve gücünü dayanışması’ndan alan yapısı ile dünyada benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Esnaf ve Sanatkarın piri Ahi Evran Veli’nin ‘Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir’ düsturuyla ticaret ahlakı, yardımlaşma ve dayanışma gibi ilkelere dayanan felsefesi günümüzde de esnaf ve sanatkarlarımıza yol göstermekte, ticaret erbabına kılavuzluk etmektedir. Bugünde aziz milletimiz aynı anlayış ve felsefeyi sürdürmektedir. Ahilik sadece, esnaf ve sanatkarların geçmişten gelen bir gurur kaynağı olarak değil, aynı zamanda büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olan ülkemizin ölümsüz bir ışık kaynağıdır. Din, dil, ırk farkı gözetmeden herkese eşit göre,n saygı, dürüstlük ve adaleti esas alan bir anlayış ile dayanışma ruhunu ekonomiye yansıtan Ahilik kültürü, günümüze esnaf ve sanatkar birlikleri için altın bir rehberdir.
Bugün esnaf teşkilatını odalarımız, birliklerimiz, federasyonlarımız ve çatı kuruluşumuz TESK, Ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaletİ amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. Ahilik geleneği bugün Türkiye’de sayısı yaklaşık 2 milyona ulaşan esnafımızla sürdürülmektedir.
Ekonomik ve sosyal hayatın yönlendirilmesini sağlayan Ahilik teşkilatının mirasçısı olmak, bizler için büyük gurur kaynağıdır. Güçlü devletlerin ekonomik sistemlerinin temelini esnaf ve sanatkarlar oluşturur. Her zaman söylediğimiz bir şey var esnaf ve sanatkarlar ekonominin omurgasıdır. Bölgesinde lider, dünyada ekonomisi ilk sıralarda yer alan güçlü Türkiye hedefinde ilerleyen ülkemiz için esnaflığın Ahi ahlakıyla korunması ve geliştirilmesi ilk hedefimizdir.