Baki Varol’dan süt çıkışı: “Burdur’da üreticileri temsil edenler nerede?”

Süt fiyatlarını Yeni Gün’e değerlendiren Baki Varol: “Üreticileri temsil edenler nerede? Herkes çaba göstermeli, Burdur’da da çiğ süt süt fiyatları; Trakya’da, Güney Marmara bölgesinde olduğu gibi en az 3 TL olmalı…”

Süt fiyatları, üreticinin gündemini belirlemeye devam ediyor. Salgın sürecinde üretici bir yandan üretimini sürdürme mücadelesi verirken, girdi maliyetleri ile boğuşurken, bir yanda da uzun bir süre yıl boyunca çiğ süt taban fiyatlarının artmasını bekledi.

Burdur’da, bölgede ve ülkemizde süt üreticisi, çiğ süt fiyatlarının artışı beklentisi taşırken, bu konu uzun bir süre tartışıldı. Gıda Konseyi geçtiğimiz günlerde aldığı tavsiye kararıyla 2021 Ocak-Nisan ayları arasında çiğ süt’ün litre fiyatını

2 lira 80 kuruş olarak belirlemişti…

Burdur’da tarım ve hayvancılık konusunda tecrübeli isimlerden biri olan, sektör deneyimi de olan, üç dönem boyunca Burdur Ticaret Borsası (BTB) Başkanlığı görevlerini yürüten, ilimizin renkli simalarından girişimci – iş adamı Baki Varol gazetemize süt fiyatlarını değerlendirdi.

Çitçinin, süt üreticisinin zor günlerden geçtiğini hatırlatan Varol, “girdi maliyetleri, özellikle de dövizle birlikte sürekli artan yem fiyatları süt üreticisinin belini bükerken, gıda enflasyonu gerekçesiyle bir türlü artırılmayan süt fiyatları, üreticiyi çok zor bir kısırdöngünün içine soktu. Burdur gibi; süt üretiminde kendini kanıtlamış, çitçi örgütlenmesinin, üreticiye yönelik sivil toplum ve meslek kuruluşlarının, kooperatiflerin, olduğu bir il’de üretici’ye daha çok sahip çıkılmalı, üreticilerin dertleri ve çözüm yolları, beklentiler” daha yüksek bir sesle, kararlılıkla seslendirilmeli, üreticinin hakları savunulmalı” değerlendirmesinde bulundu.

VAROL: “BURDUR’DA DA SÜT FİYATI,  GÜNEY MARMARA’DA OLDUĞU GİBİ EN AZ 3 LİRA OLMALI, HERKES ÇABA GÖSTERMELİ”

Baki Varol, “Trakya bölgesinde, Güney Marmara bölgesinde süt fiyatlarının en az 3 TL seviyesinde belirlendiğini” belirterek, “bizim Burdur’umuzdaki süt üreticisinin neyi eksik? Bizim Burdur süt’ü de kaliteli. Marmara’da, Çanakkale’de üreticiyi temsil eden örgütler, süt sanayicisi ile pazarlık’ta eşik fiyat olarak belirlenen 2,80 TL’nin üzerinde, 20 kuruş fazlasıyla 3 TL’lik bir fiyat almayı başarırken, Burdur’da neden böyle bir fiyat alınamıyor? Bu noktada üretici kuruluşlarının kendilerini sorgulaması gerekir. Burdur’da da süt’ün 3 TL olması için herkes uğraş vermeli, elini taşın altına koymalı” çağrısında bulundu.

Trakya bölgesinde, Çanakkale’de süt üreticileri ile bir araya gelerek, Konsey fiyatının üzerine üretici temsilcileriyle yeniden pazarlık yapan süt sanayici firmalarının büyük bir bölümünün, yaklaşık 60, 70’inin Burdur’dan da süt aldığını, İzmir’den, Konya’dan da süt aldığını dile getiren Baki Varol, “Burdur’da süt sektörü ile, süt fiyatları ile ilgilenen, üreticiyi temsil eden sivil toplum örgütleri, bu kuruluşların yöneticileri nerede? Herkes uyanmalı, Burdur’da süt üreticisine sahip çıkılmalı” diye konuştu.

Çanakkale’de süt fiyatları

Varollar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Baki Varol’un süt fiyatları konusunda örnek gösterdiği, işaret ettiği yerlerden biri olan Çanakkale’de süt ürünü sanayicileri, süt üreticileri ve kooperatif temsilcileri çiğ sü’tün litre alım fiyatı konusunda uzlaşmaya, çiğ süt’ün litre fiyatının 3 lira olması konusunda anlaşmaya varmıştı…

Tarım Koop Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz neler dedi?

Çanakkale’deki toplantı sonrası değerlendirmelerde bulunan Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, “Ulusal Süt Konseyi`nde geçtiğimiz ay içerisinde, süt’ün fiyatı Nisan ayı sonuna kadar 2 lira 80 kuruş olarak açıklandı. Ancak Ulusal Süt Konseyi`nin açıkladığı eşik fiyattır. Yan fiyatlarının, girdi maliyetlerinin çok yükseldiği bir süreçte, 2 lira 80 kuruş olarak açıklanan Konsey fiyatı üzerine, sanayiciyle gerçekleştirdiğimiz toplantıda 20 kuruş fiyat talebinde bulunduk. Sağ olsun sanayici arkadaşlarımız ile Nisan ayı sonuna kadar süt fiyatını 3 lira olarak fiyatı belirlemiş olduk. Geçmiş dönemde Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan 2,30`luk fiyat çiftçimizi zor durumda bırakmıştı. Birçok çiftçimiz hayvancılığı bırakmak zorunda kaldı.

3 lira günümüz şartlarında olabilecek en güzel fiyattır. O da bugün için. Yarının ne getireceğini bugünden bilme şansımız yok. Bu fiyat aslında Güney Marmara bölgesindeki bir fiyat oluşumudur. Biz süt’ü üretirken çiftçimizin süt kalitesine de çok önem veriyoruz. Kalite bizim önceliğimizdir. Çiftçimizde kaliteli sürünü yüksek fiyata satma hakkını görüyoruz. Çiftçimiz bu konuda kendini yetiştirmiş, iyi süt üreten çiftçimizdir. Sanayici arkadaşlarımızın da bu fiyata anlayış göstermeleri bizleri ayrıca mutlu etmiştir. Sanayici varsa çiftçi vardır, çiftçi varsa sanayici vardır. Biz inanıyoruz ki hem kaliteli süt üretiminde hem de ürettiğimizi pazarlamada, sanayiciyle kooperatifler olarak el ele vermişiz ve bu ürünleri satmakta sıkıntı çekmemekteyiz” ifadelerini kullandı.