ANAÇ BÜYÜKBAŞ SÜT İNEKLERİMİZ KESİME GİDİYOR, ÇİFTLİKLERİMİZ HIZLA BOŞALIYOR
Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, “Ulusal Süt Konseyi’nin 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere açıkladığı litre başı 5,70 TL + 1 TL prim desteği fiyatlandırması sektörde yetersiz bulunmuş, belirtilen meblağın maliyetlerin altında kalması nedeniyle çiftçinin zararı artmıştır.” dedi.
Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, çiğ süt fiyatının 5,70 TL olarak belirlenmesinin üreticilerin beklentilerini karşılamadığını belirterek açıklama yaptı.
“Gereken tedbirler alınmazsa et ve süt ürünleri tedarikinde ciddi sıkıntı yaşanacağı aşikardır”
‘Süt, et tüketicilerinin güvenli gıdaya erişiminin yerli ve milli ruhla sağlanabilmesi için çiftçilerin ayakta kalıp faaliyetlerini karlılıkla sürdürmesi şarttır’ diyen Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel şunları söyledi;
“Bugünlerde anaç büyükbaş süt ineklerimiz kesime gidiyor, çiftliklerimiz hızla boşalıyor. Ulusal Süt Konseyi’nin 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere açıkladığı litre başı 5,70 TL + 1 TL prim desteği fiyatlandırması sektörde yetersiz bulunmuş, belirtilen meblağın maliyetlerin altında kalması nedeniyle çiftçinin zararı artmıştır. 1 TL litre başı prim desteği küçümsenecek bir meblağ değildir. Ancak süt fiyatları baz alındığında da bu meblağın yetersiz kaldığı görülmektedir. Uluslararası platformlarda yem/süt paritesi 1,5 olarak kabul edilirken, ülkemizde bu oran 1,3 olarak baz alınmış olmasına karşılık 2021 yılı şubat ayından günümüze kadar yem/süt paritesinin 1’in üzerine hiç çıkmadığı görülmektedir. Gerekli çalışmalar yapılarak alınması gereken tedbirler alınmazsa orta/uzun vadede et ve süt ürünleri tedarikinde ciddi sıkıntı yaşanacağı aşikardır. Süt/et tüketicilerinin güvenli gıdaya erişiminin yerli ve milli ruhla sağlanabilmesi için çiftçilerin ayakta kalıp faaliyetlerini karlılıkla sürdürmesi şarttır. Ülkemizin hayvancılık sektöründe önceki yıllardaki durumuna erişmesinin kolay olmayacağı göz önünde bulundurularak süt fiyatları revize edilmelidir.”