30 yıldır ağaçlara ses veriyor

Burdur’da oturan 55 yaşındaki Mehmet Bedel, 30 yıldır bir kaval türü olan dilsiz kaval üretiyor.

Burdur’da evinin altındaki atölyede yaklaşık 30 yıldan bu yana dilsiz kaval imalatı yapan Mehmet Bedel, “Yaptığım kavalları Türkiye’nin dört bir köşesindeki icracıların yanısıra yurtdışına da gönderiyorum” dedi.

Türkiye’de bu işi yapan üç beş kişiden birisi olduğunu belirten Bedel “çoban kavalı yapımına başladığım yıllarda bu kadar rağbet yoktu. 80’li yıllardan önce bunu sadece çobanlar çalıyordu. Daha sonraki yıllarda dilsiz çoban kavalı Türk Halk müziği enstrümanları arasında vazgeçilmez bir saz oldu” diye konuştu.

13 sesle kaval yapıldığını anlatan Bedel “Lâ, Fa, Fa diyez, Do, Do Diyez gibi tam ve yarım seslerde kaval yapılıyor. Boyu kısaldıkça tiz, boyu uzadıkça pes kavallar elde edilir. Kaval en iyi erik, kayısı, zerdali ve ardıç ağacından yapılır. Genç ağaçlardan değil, yaşlı büyük gövdeli, gövdesi kalın olan ağaçların köküne yakın bölgesinden kesilen ağaçlardan  ağaçlardan kesiliyor. Kesim çok önemli, ağacı damarına göre kesmek gerekiyor. Ağacı 5×5, 4×4 dilme şeklinde kesip doğal ortamda kurumaya bırakıyoruz. En az bir yıl kuruduktan sonra yapılacak kaval tipine göre içini deliyorum. Tornaladıktan sonra belli ölçülere göre perde deliklerini açıp ses akordunu yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Sipariş üzerine kaval imalatı yaptığını kaydeden Bedel “hangi sesten istenirse ona göre yapıyorum. Kavala talep son yıllarda çok arttı. Yurt içinden olduğu gibi yurtdışından da talep geliyor. Yurt dışında genelde Türk müzisyenler çalıyor. Almanya, Fransa, Hollanda, İsviçre, İngiltere gibi ülkelere gönderiyorum” diye konuştu.

Bedel, profesyonel bir kaval fiyatının ortalama 300-350 lira aralığında olduğunu söyledi.